Hirdetés

A jó alvók nem híznak el

Lehetséges, hogy az alvás kritikus fontosságú az egészséges testsúly megőrzése szempontjából? Amerikai kutatók szerint ugyanis meglepően egyszerű kapcsolat van a testtömegindex és az alvásminőség között.

alvás, stressz, testsúly, elhízás |

InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.

Egy kutatás részeként a szerzők az alvás, aktivitás és energialeadás mintázatát vizsgálták 14 ápolónál, akik a program részeként táplálkozási tanácsadásban, rendszeres edzésekben, stresszkezelési foglalkozásokban és alvásjavító kúrában részesültek.

Minden résztvevő egy aktivitásmérő ("aktigráf") karszalagot viselt, ami mérte az összes aktivitást, a testhőmérsékletet, a testhelyzetet és más, mozgással vagy nyugalommal összefüggő paramétereket.

"Miután a résztvevőket az alvás ideje alapján két csoportra osztottuk, azt találtuk, hogy a keveset alvóknál magasabb a testtömegindex, mint a sokat alvó résztvevőknél (a két csoportban átlagosan 28,3 és 24,5 kg/m2). A keveset alvóknál ezen felül megfigyelhető volt az is, hogy rosszabb az alvás minősége, vagyis nehezebb elaludni, és átaludni az éjszakát.

Meglepő volt, hogy a túlsúlyos résztvevőknél több aktivitást lehetett regisztrálni, mint normál súlyú társaiknál. Közel 25 %-kal többet léptek egy nap, és közel 1000 kalóriával több energiát égettek el. Ez azonban nem járt együtt a testsúly csökkenésével.

„Számtalan olyan kérdés merült fel a vizsgálatok során, ami jövőbeli kutatások alapjául szolgálhat" – fogalmaztak a kutatók. – "Alapvetően mégis arra voltunk kíváncsiak, hogy mi áll a súlykülönbség hátterében, és miért van kapcsolat a testsúly és az alvásminőség között."

A kevesebb alvás felboríthatja néhány hormon normális működését – például a leptinét, amit jóllakottság-hormonnak is nevezünk – ami fokozott táplálékfogyasztáshoz vezethet. A stressz kedvezőtlenül befolyásolja mind az alvás minőségét, mind pedig az étkezési szokásokat.

"A több stressz tönkreteszi az alvást. A nyugtalanság következtében kevésbé szervezett a napunk, tehát többet kell gyalogolnunk, amíg ugyanazt a feladatot elvégezzük. Ezek a tényezők a stressz-evés mellett más egészségtelen viselkedésmintákat is előhívhatnak."

ScienceDaily
alvás, stressz, testsúly, elhízás

2009-05-27 19:17:12

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop