A kövér szülők gyerekeinek jóval nagyobb a kockázata az elhízásra

Tizenkétszer nagyobb az elhízás kockázata azoknál a gyerekeknél, akiknek mindkét szülője kövér - állapították meg felmérésükben brit kutatók.

elhízás, kövér, gyerek | MTI Hírek 2010 ;7
Hétezer, 2 és 15 év közötti gyerek vett részt Nagy-Britanniában abban az országos vizsgálatban, amely kapcsolatot talált a gyerekek elhízásának kockázata és a szülők, elsősorban az anyák kövérsége között.

Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett tanulmány megállapításait korábbi kutatások is alátámasztják, a mostani vizsgálatban azonban nem elégedtek meg a kikérdezéses felméréssel, hanem valóban megmérték a szülők testtömegét és magasságát. Jane Wardle kutatásvezető, a University College London munkatársa hangsúlyozta, hogy eredményeik - elsőként
- objektív adatokon, nem önbevalláson alapulnak.

A 4432 brit család 2001 és 2006 között vett részt az évente lefolytatott országos egészségügyi felmérésben. A mért adatok alapján a résztvevőket a normál, túlsúlyos, elhízott, illetve súlyosan elhízott csoportokba sorolták. A családok 38 százalékában legalább az egyik szülő elhízott volt, míg 8 százalékában mindkettő.

Azokban a családokban, ahol mindkét szülő testsúlya a normális tartományba esett, a gyerekek mindössze 2 százaléka volt elhízott. Azokban a családokban azonban, ahol mindkét szülő elhízott volt, a gyerekek 22 százaléka is elhízottá vált, a súlyosan elhízott szülők gyerekei között pedig 35 százalék volt az elhízottak aránya.

Az apai és az anyai elhízottság különböző mértékben volt összefüggésben a gyerekek elhízottságára, az elhízott apák gyerekeinek 12, az elhízott anyák gyerekeinek 14 százaléka volt maga is elhízott. A normál testsúlyú apák gyerekeinek 4 százaléka, a normál testsúlyú anyák gyerekeinek pedig 3 százaléka volt csak elhízott.

A szakemberek úgy vélik, hogy az anyai testsúllyal való szorosabb összefüggés hátterében lehetnek terhesség alatti tényezők, de az is, hogy a családokban általában az anyák felelősek a gyerekek étrendjéért.
| elhízás, kövér, gyerek
2010-04-26 13:23:31
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop