Hirdetés

A nagyobb adag étel falánkságra csábít

Egy amerikai kutatás szerint a nagyobb adagokból még akkor is többet eszünk, ha az nem ízlik. A kutatók 158 mozinéző bevonásával végezték el a kísérletet, a nézőknek véletlenszerű kiválasztásban adtak kis vagy nagy vödör, és friss vagy állott pattogatott kukoricát.

étel, falánkság |

InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.

A kutatók azt tapasztalták, hogy az emberek 34 százalékkal több avas pattogatott kukoricát megettek, ha nagy vödörben adták nekik, mint azok, akik ugyanazt a nem egészen friss kukoricát kisebb adagokban kapták. A legrosszabb az eredmény természetesen akkor volt, ha friss étel nagy adagját kapták. Ekkor 45 százalékkal többet fogyasztottak a kísérlet alanyai.

– Megállapítottuk, hogy az adag mérete legalább annyira befolyásolja a fogyasztást, mint az íze – mondja a kutató. – A nagy dobozokba vagy edényekbe csomagolt ennivalóból többet esznek meg az emberek, még akkor is, ha az íze nem kifejezetten jó.

De az jó hír, hogy ugyanez vonatkozik az egészséges élelmiszerekre is, ha tehát nagy tányérban kerül elénk friss répaszelet vagy más zöldség, abból is többet eszünk meg.
étel, falánkság

2005-11-24 14:22:06

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop