Hirdetés

A vastag derék a 2-es típusú cukorbetegség kockázatára figyelmeztet

A vastag derék a 2-es típusú cukorbetegség kockázatára figyelmeztet – derült ki a brit Közegészségügyi Intézet (PHE) frissen közzétett elemzéséből.

elhízás, derékbőség, vastag derék, cukorbetegség |

InforMed Hírek12   InforMed | MTI


Az embereknek figyelemmel kellene kísérniük derékbőségük alakulását, hogy felmérjék, mekkora a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata - hangoztatta a PHE közleménye.

A 102 centiméternél nagyobb derékbőségű férfiaknál ötszörösére, a 88 centiméternél vastagabb derekú nőknél háromszorosára nő a 2-es típusú diabétesz esélye - állapította meg a jelentés.

A PHE szakértői szerint a betegségben szenvedő felnőttek 91 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, az utóbbi két kockázati tényező gyakorisága növekszik. A 2-es típusú diabétesz legfőbb megelőzhető rizikófaktora a túlsúly és az elhízás.

Az elemzés azt is feltárta, hogy a nélkülözés erősen összefügg mind az elhízás, mint a cukorbetegség kockázatával Nagy-Britanniában. A 2-es típusú diabétesz 40 százalékkal gyakoribb a legalacsonyabb jövedelmű társadalmi rétegekben, mint a jómódúak körében.

"A kór igen komoly következményekkel járhat, végtagamputálást és vakságot is okozhat. A túlsúly csökkentésével mérsékelhető a kockázata, ezt egészséges étrenddel és mozgással lehet elérni" - mondta Alison Tedstone, a PHE vezető táplálkozási szakértője.

Kapcsolódó rovatok:
Cukorbetegség


elhízás, derékbőség, vastag derék, cukorbetegség

2014-08-05 11:03:55

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop