Hirdetés
A zsírszegény diéta előnyei
WASHINGTON D.C. USA. Egy hosszú távú kísérlet új eredményei arra utalnak, hogy a zsírszegény étrend lehet, hogy nem jár azonnali jó hatással a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében.
A Howard University kutatócsoportja átlagosan nyolcéves követési idő után megállapította, hogy a zsírszegény programban levő nők általában 8 százalékkal kevesebb zsírt fogyasztottak, amiben 3 százalékkal kevesebb telített zsír van, valamint naponta plusz egy adag gyümölcsöt vagy zöldséget. A csoportban javult ugyan a koleszterin szint, csökkent a vérnyomás, főleg azoknál, akik kevesebb telített zsírt és több gyümölcsöt fogyasztottak, de a szívizominfarktus, stroke nem fordult elő lényegesen ritkábban.
A kutatók szerint később azonban még kedvezőbb eredmény várható , és rámutatnak arra, hogy nem elég az össz-zsír bevitelét csökkenteni, az elfogyasztott zsírok fajtája is fontos. Még jobban oda kell figyelni a diétára, és változtatni kell az életmódon is.
Az IHN magyar kiadása alapján- 2006 március
2006-03-22 12:22:46