Az elhízás veszélyes

Még az egyébként egészséges anyagcseréjű elhízott embereknél is gyakoribb a szívinfarktus vagy a stroke fellépése, mint az átlagos testsúlyúaknál – közölték a Birmingham-i Egyetem orvosi karának kutatói az Európai Elhízástudományi Kongresszus (EOC) éves ülésén Portóban.

elhízás, szívinfarktus, stroke, testsúly, szívinfarktus, Testsúly | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A kutatók a brit háziorvosi rendszer elektronikus adatbázisát használták, 3,5 millió 18 évesnél idősebb ember 1995 és 2015 közötti adatait dolgozták fel. A résztvevőknek a vizsgálat elején nem voltak szív- és érrendszeri problémái.

Csoportokra osztották a résztvevőket a testtömegindex és az anyagcseré állapotuk alapján. Egészséges, anyagcserezavar nélkül élő elhízottnak azt tekintették, akinek sem cukorbetegsége, sem magas vérzsír szintje, sem magas vérnyomása nem volt.

Azt vizsgálták, különböznek-e egymástól a normális súlyú és az elhízott emberek szív- és érrendszeri kockázatai, ha mindkét csoportban az egészséges anyagcseréjűeket vették figyelembe.

Megállapították, hogy az egészséges anyagcseréjű elhízottaknak 50 százalékkal nagyobb az esélyük, hogy szívkoszorúér betegség lépjen fel náluk, mint a normális súlyú egészségeseknek, hét százalékkal nagyobb az agyérbetegségek rizikója, kétszer nagyobb a szívroham kockázata. Figyelembe vették a demográfiai tényezőket és a dohányzást is.

Az elemzés azt is kimutatta, hogy az elhízottak szív- és érrendszeri kockázata annál magasabb volt, minél több anyagcserezavaruk volt.

Az anyagcserezavar nélküli elhízás sem ártalmatlan állapot, ezért az egészségügyi dolgozóknak segíteniük kell, hogy ezek az emberek elérjék a normális testsúlyukat.

| elhízás, szívinfarktus, stroke, testsúly
2017-05-19 17:27:19
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop