Az idősebbik lány hajlamos az elhízásra

Az elsőszülött nőknél majdnem 30 százalékkal nagyobb a túlsúly és 40 százalékkal nagyobb az elhízás kockázata, mint húgaiknál - derült ki egy új-zélandi kutatásból. A vizsgálatot az Aucklandi Egyetem Liggins Intézete végezte svéd tudósok közreműködésével.

elhízás, túlsúly, elsőszülött, túlsúly, elsÅ‘szülött | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A kutatók először fivéreket, majd gyermekeket tanulmányoztak, ezután vizsgálták meg 13 406 svéd női testvérpár adatait.

A korábbi két vizsgálat is azt találta, hogy az elsőszülötteknél általában gyakoribb volt az inzulinrezisztencia, a 2-es típusú diabétesz egyik kockázati tényezője, az elsőszülött gyermekeknek általában magasabb volt a vérnyomása.

Az elsőszülötteknek nem szabad úgy értelmezniük az eredményeket, mintha azok megjósolnák, hogy elhíznak vagy cukorbetegek lesznek. "Az egészségi kockázat ismerete arra ösztönzi az elsőszülötteket, hogy helyes étrendi döntéseket hozzanak és mozogjanak" - vélte a tanulmány szerzője.

Bár a tudomány még nem derített fényt arra, mi okozza az első és a később születettek egészségi kockázatainak különbségét, a szerző szerint ez a méhlepény vérellátásában kereshető.

"Az első terhesség alatt a méhlepényhez vezető erek szűkebbek, így a táplálék is kevesebb lehet. Ez úgy alakítja a szervezet zsír- és cukorszabályozását, hogy később az elsőszülöttek hajlamosabbak lehetnek több zsír raktározására és a kevésbé hatékony inzulinműködésre" - magyarázta a kutatás vezetője.

| elhízás, túlsúly, elsőszülött
2015-08-31 11:24:15
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop