Bolond diéták

Az emberek bármit megtennének azért, hogy lefogyjanak. Szó szerint bármit. Káposztaleves, virsli-diéta, mogyoróvaj, juharszirup – néhány a legelterjedtebb őrületek közül. Holott a megoldás sokkal egyszerűbb lehet.

| InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: SHEMazing!

Persze, könnyű azt mondani. Az amerikai felnőttek kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, és 41 százaléka próbál meg lefogyni, az átlagos cél 18 kiló mínusz.

Nem meglepő, hogy sokszor egészen szokatlan, őrültségnek tűnő ötletekkel is be lehet törni a piacra. Elég, hogy egy sztár esküdjön a diétájára, milliók követik. Így lett híres például Beyoncé juharszirupból, citromléből és cayenne-borsból álló diétája.

– Ezek a diéták bolondos neveket viselnek, és valóban mindegyik bolondság – mondja Walter Willett, a Harvard-egyetem táplálkozástudományi professzora. – Ha valaki szélsőséges étkezési szokásokat vesz fel, természetes, hogy nagy valószínűséggel hamar lead néhány kilót, hiszen a legtöbb ételfajtát kizárja az étrendjéből. De az ilyesmi egy életen át nem tartható.

Közeleg a fürdőruhaszezon, íme napjaink néhány különös diétája:

Az asztrológiai diéta – a 12 csillagjegy alapján összeállított étrend: – Jól hangzik – mondja a szakember –, csakhogy semmilyen tudományos tény nem támasztja alá.

A vércsoport-diéta – Nincs rá bizonyíték, hogy a különböző vércsoporthoz tartozó embereknek más és más étrendet kellene követniük – szól Willett professzor véleménye. – Hogy mégis, miért annyira népszerű? Mert az emberek úgy vélik, ez valami személyes megközelítés.

Az egytípusú diéták – Káposztaleves, grépfrút, ananász, az ilyen csak egyféle ételből álló diéták örök kedvencek. A szakemberek szerint azonban súlyos tápanyaghiányhoz vezethet ennek a bolondériának a követése.

A juharszirup-diéta – Jól hangzik, de palacsintát nem szabad hozzá enni. Csak citromlevet és borsot. – Ez nem az az étrend, amit valaki egész életében követni tudna. Ráadásul igen káros lehet gyerekek, serdülők vagy várandós nők számára.

A méregtelenítő diéták – Valamilyen oknál fogva sokan azt hiszik, hogy szervezetünk tele van mérgekkel – mondja Tara Gidus, táplálkozástudományi szakember. – Ehhez a mániához tartozik a beöntés is, hogy az úgynevezett „mérgektől” segítsen megszabadulni. Az igazság az, hogy ezek nem mérgek, hanem az emésztés anyagcsere-termékei, és a K-vitamint és folsavat termelő normális baktériumok. Éppen ezek tartják rendben a vastagbelet.

És hogy mi a titok? Reggeli, kiegyensúlyozott, naponta többszöri étkezés és sok mozgás. Felejtsük el a juharszirupot és társait.

| diéta, fogyókúra
2022-05-12 11:23:56
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop