Diétacsapda

Majdnem minden nő kipróbálta már egyszer. És mégis dugába dől az egész… Ennek ellenére újra meg újra elhisszük az új csodadiéták hatását. Miért jutunk tévútra, és mely ígéretekkel csábítanak bennünket a legújabb gyors diéták?

diéta | Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(3):27-29   Celsus Kft. | Jeni, Zs.
Tudjuk, hogy aranyat nem lehet kémcsőben előállítani, hogy az állatok nem tudnak beszélni, hogy a halottak sohasem fognak feltámadni. Azt is tudjuk, hogy a zsírpárnákat nem lehet azonnal teljesen eltüntetni. Legalábbis a jobb napjainkon tudjuk ezt. De a rossz napjainkon ott állunk a próbafülkében, és bikinit próbálunk. Két héttel a nyaralás előtt mínusz 8 kiló a 38-as méret eléréséhez. Lehetetlen! De reménykedünk a csodában.

Egy hét alatt mínusz öt kiló. Koplalás nélkül. Bármit ehetünk, amit szeretünk… Hát megérdemelnénk! Mi mindent be nem vettünk már?! Elhittük a diéták ígéreteit, előre örültünk annak, hogy olyan alakunk lesz, mint a modelleknek, literszámra ittuk a fehérjeitalokat, nyeltük a jóllakottság érzetét keltő kapszulákat vagy naphosszat nem ettünk az ananászon kívül semmi mást. Valahonnan mindig megkaptuk egy kalóriaszegény csodaleves titkos receptjét. Öt kiló egy hét alatt? Talán a hetedik napon lement volna az a maradék négy és fél kiló, de közbejött egy szelet torta. Vagy kettő? A becsapottság étvágyat csinál. Méghozzá farkasétvágyat.

Diétacsoda = önbecsapás?

Kész! Vége! A hipp-hopp diétákkal végeztünk – ám minden alkalommal mégis belekezdünk egy újba.

Pánikhelyzetbe kerülünk, ha jön anyu születésnapja, a legjobb barátnő partija, egy vacsora álmaink partnerével vagy egyéb különleges alkalmak. Mindenféle ingerek érnek bennünket („diétacsoda”, „alakformáló varázsital”) – a jobb, soványabb idők ígéretei. Az egyszerű gyümölcsnapok már nem tudnak bennünket lépre csalni. Mégis csorog a nyálunk, ha a tudomány kifőz valamit. Elragadtatással fogadunk minden hírt a nemzetközi laboratóriumokban kikísérletezett új, agresszív zsírölőkről. Évtizedek óta köti magát az egész kutatóstáb a súlyproblémákhoz, tehát kell, hogy legyen bennük valami.

Szívesen rábeszéltetjük magunkat a távoli országokból származó importtermékekre, mint a távol-keleti Pu-Erh varázsteára, mely „szétolvasztja” a zsírsejteket. Az ázsiaiak mindig is a gyógynövényekhez és szárított zöldségfélékhez nyúltak. És valóban: látott már valaki annyi kövér kínait, mint amerikait vagy magyart? Aligha.

A csodadiéta hozzávalói: kevés egzotikum, jó hangzású név és csipet ezotéria. Ha mindezt egy orvos összekeveri, még ízletesebb lesz. Mert gyorsan megbocsátjuk, hogy a mixből hiányzik a legkevesebb logika is. De nem is akarjuk érteni, hogyan működik, csak ki akarjuk próbálni.

Egy újonnan kifejlesztett diétás porhoz 700 tesztszemélyt kerestek. A cég néhány órán belül meg is találta. Az ajtó előtt még egyszer annyian vártak. A lényeg az ígéret. Öt kiló egy hét alatt. És lehet, hogy egyszer rátalálunk az igazira. Hiszen csodák mindig is lesznek. Végül is a barátnőnk már jó tapasztalatokat szerzett a holdfázis-diétával. Illetve nem is ő, hanem az unokatestvére. Pontosabban, az unokatestvére szerelmének a sógornője. Vagy valaki más…

A diéta boldogít(?)

Ráadásul – a hipp-hopp diéták boldoggá tesznek. Legalábbis néhány órára. A karcsúsítócsodákkal teli füzetecske a táskánkba kerül. Később még bekapunk egy-egy teakapszulát, szuperjoghurtot vagy más karcsúsítósegítséget, és a fölösleges kilók máris ugrásra készek. Gondolatban már ruhát cserélünk Cindy Crawforddal, vagy látjuk, hogyan sápad el kolléganőnk az irigységtől. Csak a mérleg nem akarja még ezt tudomásul venni. Semmi baj – minden csak órák kérdése. Öt kiló egy hét alatt, az napi 70 deka. Az már a következő ebéd előtt szűk fél kiló… – és mégis bevesszük! Fura, nem?

Természetesen tudnánk változtatni étkezési szokásainkon. De ez nem azt jelentené, hogy beismerjük gyengeségünket? Aki megbízik az állítólagos szuperdiétákban és sokat ígérő csodaszerekben, betegségként kezeli a túlsúlyát. Több mozgás, fegyelem a hűtőszekrény közelében, vagy hiszünk abban, hogy bizonyos összetevők féken tartják az étvágyat.

Tény: nem akarunk életünkön változtatni – azt akarjuk, hogy az öt kilóval kevesebb változtassa meg az életünket. Mohó zsírsejtjeink vannak, rossz az emésztésünk, és már attól is hízunk, ha csak ránézünk a csokoládéra. Tehát a megoldás az, ha a terhes munkát egy zsírölő végzi el. Például egy tea vagy egy kapszula(?).

Öntudatosak vagyunk – legalábbis a csodadiéta kezdeti szakaszában. Evés helyett a magasztos érzés tölti meg a gyomrot. Mert a kilók valóban fogynak. Pontosabban szólva: elfolynak. Eleinte főleg vizet vesztünk, csak a zsír még nem megy le. De kit izgat, ha egyszer a mérleg súlycsökkenést mutat? Euforikus érzés lép az éhség helyébe. És nem érezzük magunkat hősnek, mihelyt kihagytunk egy étkezést! Egész addig, míg nem jön a fejfájás, a gyengeség, a szédülés. Kényelmesebb a heverőn diétázni, mint kocogni. Csak az a baj, hogy a mérleg nem látja, hogy még mindig kivételes helyzetben vagyunk. A bal lábat kicsit felemelni, kissé jobbra hajolni – a régebbi mérlegeken apró trükkökkel lehet csalni.

Egyszer majd megértjük: a kilók nem tűnnek el csak úgy, nem morzsolódnak el – a zöldségleves is lehet finom, ropogtatnivalónak is megteszi az uborka és a sárgarépa –, és aki ezt tudja, annak nincsenek komoly súlyproblémái.

A legrosszabb, hogy a fogyózó kedve ingadozik: mélypontok és csúcsok közt változik. Az állandó koplalás kedélyrontó, a lehangoltság, a feszültség és az éhségroham szorosan összekapcsolódnak. A szervezet magához ragadja, amit nélkülöznie kell, és ezt a mérleg tudomásunkra hozza. Jo-jo effektus – ezt hallottuk már. A végén egyetlen dekát sem fogytunk, de ott van az önbecsülés. Keserűen, karikás szemmel és kövéren állunk a tükör előtt. Megfogható távolságban a szabadság, a parti, a vacsora álmaink partnerével – de nem a szép bikini.

Felfelé könnyebb, mint lefelé. Ez a súlyra is érvényes.

Jó hír: segítséget kínál az értelmes reformtáplálkozás, a sok zöldség és gyümölcs, nagyon kevés zsír, sok mozgás. Heti fél kiló már jó eredménynek számít – régóta mondják ezt a táplálkozás-szakértők. Csoda? Úgy is lehet mondani!

Diéták kritikus szemmel

Pu-Erh-tea-diéta

A kínai Pu-Erh tea zsírölő hírében áll. Állítólagos karcsúsító hatóanyagai most kapszulaként is forgalomban vannak. A zsírsejteket „szárítják” ki, sőt az „összes zsírt oldják” – ígéri néhány reklám. Három hónap alatt 12 kiló mínusz anélkül, hogy kevesebbet ennénk…

A valóság: a Pu-Erh tea nem csodaszer, önmagában tőle nem várhatunk eredményt –csak diétával, sok mozgással kombináltan segíthet.

Baktériumdiéta

„Három hét alatt 12 kiló” a „joghurt-bifidus-rágótablettának” köszönhetően. Minden étkezés előtt 2 tabletta – és a kanadai „diéta-forradalom” már kezdetét is veszi. Állítólag a baktériumok segítségével vitaminok, enzimek és aminosavak képződnek a bélben. Ezek „kiszívják” a raktárakból a zsírt, elszállítják a sejt égetőkemencéjébe.

A valóság: ennél a diétánál esetleg a hit olvad meg. Az állítás egyszerűen képtelenség. A tejsavbaktériumok elősegítik a jó emésztést, és támogatják az immunrendszert, de nem fogyasztanak.

Vércsoport-diéta

„A vérünkben van, hogy betegek és kövérek leszünk-e vagy sem” – véli dr. D’Adamo amerikai természetgyógyász. 15 éves kutatásának eredménye: a 0-s vércsoportú embereknek húsra és zöldségre van szükségük. Az A vércsoportúak született vegetáriánusok, a B vércsoportúak mindent megesznek a rákon és héjas állatokon kívül, míg az AB vércsoportnál csak a kiegyensúlyozott táplálkozás jöhet szóba. Aki nem tartja magát ehhez, nemcsak kövér lesz, hanem könnyen meg is betegszik.

A valóság: lehet, hogy sokaknak jobb lesz a közérzetük, ha elhagyják a húst vagy a tiltott ételt. A furcsa csak az, hogy generációk nőttek fel úgy, hogy nem a vércsoportuk szerint táplálkoztak, és mégsem betegebbek.

Hold-diéta

Próbált már telő holdnál fogyókúrázni? Nem is sikerülne. Jó lesz megvárni a következő fogyó holdat. Addig is egyen úgy, mint eddig, csak esténként igyon meg egy fehérje-citrus-koktélt. Ez „fellazítja” a zsírsejteket. Mihelyt a hold fogyni kezd, rajta!: 14 napig zsírszegény ételeket egyen, sokat izzadjon (szauna, forró fürdő, kocogás). Végig kell csinálni, mert mihelyt a hold ismét telni kezd, visszajön az étvágy is.

A valóság: a zsírszegény étkezés és a sport a klasszikus fogyókúra része – a holdfázisok változásával a tápanyagok felvétele és lebontása ugyan változik, de ez nem jelenti azt, hogy zsírbontás nincs teliholdkor – legfeljebb lassúbb.

Markert-diéta

D. Markert aneszteziológus javaslata: két hétig ne egyen semmit, de igyon sokat – zöldséglevest, teát, vizet és az általa kifejlesztett fehérjeitalt, az „almased”-et! Ez megakadályozza az izmok leépülését, ami akkor következik be, ha nem eszik. Így lazán elbúcsúzhat hetente 3-4 kilótól. Ennél a diétánál a pajzsmirigy működése megerősödik, ami lendületbe hozza az anyagcserét, és megakadályozza a jo-jo effektus kialakulását. Emellé tornát és intenzív, kitartó sportot javasol.

A valóság: a bő folyadékbevitel feltétlen pozitív. A pajzsmirigy viszont kevesebb hormont termel, ha alig eszünk. Az intenzív sportprogram pedig felerősíti ezt a hatást. Pajzsmirigyhormon ide vagy oda: aki keveset eszik, és sokat sportol, az amúgy is fogy.

Cukorelhagyó diéta

Nem a zsír hizlal, hanem a cukor – állítják e diéta szerzői. Ezért nemcsak a porcukorról, hanem a burgonyáról, a sárgarépáról, a fehér kenyérről, a rizsről és az érett banánról is le kell mondani. Ezekben egyszerű cukrok vannak, melyek gyorsan a vérbe kerülnek, és nagy mennyiségű inzulint mobilizálnak. A sok inzulin pedig akadályozza a zsírlebontást.

A valóság: még egyetlen tanulmány sem bizonyította, hogy a burgonya és a sárgarépa hizlalna. Ezenkívül a burgonyában levő cukor a ballasztanyagokkal és a fehérjével együtt emésztődik, és ez azonnal fékezi a vércukorszint emelkedését, tehát nem sok inzulint mozgósít. Persze a szénhidrátbevitel csökkentése feltétlen ajánlott.

Orgazmus-diéta

A jó étel olyan, mint a jó szex: boldoggá, elégedetté tesz – vélik e diéta kidolgozói. Döntő, hogy az étkezési orgiák között keveset egyen és korgó gyomorral keljen fel. A következő csúcspont is eljön – hetente 1-2-szer.

A valóság: aki szeret enni, aligha tudja a sovány koszttal a többi napot kiegyenlíteni. Ilyen diétával nem lehet fogyni.

Zsírölő diéta

A fehérje olyan anyag, amely mozgásban tartja a zsírégetést. Ha túl keveset fogyasztunk, a szervezet lebontja az izmokat. Ezért gondoskodni kell az utánpótlásról sok hússal, hallal, baromfival, tejtermékkel és fehérjeitallal.

A valóság: a fehérjediéta gyors diéta. Valóban lehet vele fogyni, de legalább olyan gyorsan vissza is lehet hízni a leadott kilókat. Ráadásul a fehérjediéta abszolút egészségtelen, hiányoznak belőle a ballasztanyagok, a vitaminok és a sok fehérje megterheli a veséket.

Carnitin-diéta

Az L-carnitin varázsanyag hírében áll, mivel serkenti az anyagcserét és megakadályozza a zsírraktárak feltöltődését. Carnitin van a bárány- és marhahúsban. Tehát ezekből nyugodtan lehet enni.

A valóság: valóban, az L-carnitin részese a zsírégetésnek. De a túl sok carnitin már nem hat, sőt kiválasztódik a szervezetből. Egyébként pedig a sok bárány- és marhahús számtalan más kórkép kialakulásának kedvez.

Csillagjegy-diéta

Valamennyi csillagjegynek vannak bizonyos jellembeli gyengeségei, melyek megtorpedózzák a diétát. Aki ezt tudja, céltudatosan tud diétázni. A torkos Bika például mindig kell lennie egy banánnak, hogy ne nyúljon a csokihoz. A Szűz szereti az aprólékos diétákat és a belső tisztítást lé- és savókúrákkal. A Nyilas dőzsölni akar, nála a vegyes koszt jöhet szóba. Az élvezkedő Halak és az evésre könnyen rávehető Rák inkább vegetáriánusok, kedvelik a tenger gyümölcseit.

A valóság: tudományos bizonyítéka nincs, ám lehet, hogy némi igazság van benne. Mégis vannak kövér halak, rákok, szüzek és kosok is…

Gombadiéta

Reggelire gombasaláta, vacsorára gombapuding… Naponta 2-3-szor gomba, nem több 1000-1500 kalóriánál, és lefogyunk. A gomba végül is jobb, mint a zsír, ráadásul gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.

A valóság: kevesebb mint 1500 kalóriával mindenki le tud fogyni – gombával vagy gomba nélkül. A gomba valóban gazdag tápanyagokban, de nehezen emészthető. Mellesleg aki napjában háromszor eszi, hamarosan rá sem bír nézni.

Csodaleves-diéta

Vegyen sok zöldséget, főzzön belőle levest, és rakja tele vele a pocakját akkor, amikor akarja. Telít, és általa a zsírok szinte maguktól szétolvadnak.

A valóság: a döntő benne a zsírszegénység, ami jó a fogyókúrához. De csodaanyagot nem találhatunk benne – viszont sok ballasztanyagot, ami valóban telít. Lúgosít és tele van ásványokkal – tehát ha nem visszük túlzásba, nagy bajunk nem lehet belőle. Fontos a változatosság: ne egyen mindennap ugyanolyan levest!

Mavita-diéta

Napokon keresztül csak gyümölcs és zöldség – amennyit csak akar. Aztán szombaton és vasárnap ehet húst, kolbászt, tortát szíve szerint. A diéta kidolgozója, Mavirel Dedeogen eredményesen tesztelte is diétáját.

A valóság: aki öt napon keresztül csak szénhidrátot fogyaszt, bőségesen veszít folyadékot és valóban könnyebb lesz. A hiányzó fehérjét a szervezet az izmokból pótolja. Ha ezután sokat eszik, az megterheli az anyagcserét, ami különösen a cukorbetegek és a magas vérnyomásban szenvedők számára veszélyes. Tehát jobb a kiegyensúlyozott reformétrend.

J. Zs.

Az ideál diétája

Kalóriaszegény, kiegyensúlyozott étel, amiben minden megvan, amire szükségünk van. A sok teljes kiőrlésű lisztből készült termék, zöldség és gyümölcs biztosítják a ballasztanyagokat és szénhidrátot, ami telít, a kevés fehér hús, a hal és a tejtermékek gondoskodnak a magas értékű fehérjéről. A zsír pedig csak napi maximum 30 gramm – és ez is hidegen sajtolt növényi olajokból, magvakból áll. Ezzel egészségesen lehet fogyni, viszont a szervezet elegendő vitaminhoz és ásványi anyaghoz jut, és nem kell félni a jo-jo effektustól. A diéta után egyszerűen csak a zsírszegény táplálkozásra kell figyelni, legfeljebb napi 50-60 grammot lehet fogyasztani, és nem lesz probléma a súly megtartásával.

| diéta
2003-03-01 16:57:08
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop