Édesség-mánia

Igaz, ami igaz, van, aki nem szereti az édességet. Azonban az emberek nagy többsége imád nassolni: tömi magába az édességeket, mint Gombóc Artúr.

táplálkozás, édesség | InforMed Hírek18   InforMed | Herman, H.
Már bébikorunkban is boldogan gügyögünk, ha alaposan megcukrozva kapjuk a borsópürét, és később a szülők intése ellenére is azonnal felfaljuk a nagyi ajándék csokiját. Honnan  ered ez az édességőrület? Vajon a fogyasztói társadalom reklámjai a bűnösök, vagy az emberi természet? 

A viselkedéskutatók nagyon mély gyökereket vélnek felfedezni eme jelenség mögött, hiszen hála az égnek a babák érzékei még ösztönösen reagálnak, ergo: az édesség élvezete kódolt kedvtelés.

Az ember evolúciója megadja a választ a kérdésre: a természetben az ehető és tápláló élelmek általában édeskés ízűek, míg az ehetetlen vagy mérgező növények keserűek. Az ember életének védelmében ez a rendszer kódolva lett génjeinkben. Ráadásul a szokások rabjai vagyunk. Sok mindent, amit kiskorunkban szerettünk, később is kedvelünk. 

Az édeskés anyatej és bébipapik alapvetően meghatározzák ízlésünket. Ezzel szemben az ismeretlen, kesernyés dolgokat gyakran ösztönösen (felnőttkorig) utáljuk, majd később, a rászokás "ételbizalom" hatására megkedveljük. Szép példa erre az olívabogyó és a kék sajtok.

A kifinomult ízlelés tanulható: sok iskolában tartanak ízlelőkurzusokat, amelyeket profi szakácsok vezetnek. A tanulók bekötött szemmel végigeszik az édes, sós vagy keserű ételeket, miközben meg kell határozniuk az ízeket. Furcsa dolgok derülnek ki ilyenkor, hiszen van, aki a dobozos barackkompótot előnyben részesíti az eredeti gyümölccsel szemben.

Ha gyermekünk nem szeret valamit, próbáljuk rászoktatni: mindig újra kóstoltassuk meg vele az ételt, de semmiképpen ne erőltessük. Ha valamit megevett, ne édességgel jutalmazzuk, mert még inkább rászoktatjuk a természetellenes ízre, és cukor nélkül már a gyümölcsöket sem fogja megenni. 

A megfelelő példa a legfontosabb: ha sok gyümölcsöt eszünk és az anyaszívesen rágcsál almát, a kicsik is megkívánják tőle.

A természetes édességigényt jól kielégítik az aszalt gyümölcsök, a müzlik és a gyümölcsös joghurtok vagy gyümölcsturmixok. Két dl tejbe vagy joghurtba aprítsunk egy fél banánt, 2-3 szelet körtét vagy almát, majd tegyünk bele 1 teáskanál mézet, esetleg finom tartósítószer-mentes! lekvárt. 

Turmixoljuk össze és tízóraihoz, uzsonnához kínáljuk meg vele csemetéinket. A téli időszakban pedig 1-2 datolya vagy puhább füge is megteszi a vágyott csoki vagy cukor helyett.

| édesség, táplálkozás
2020-02-18 17:07:42
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop