Hirdetés

Fogyjunk egészségesen

Sokféle fogyókúrát ismerünk már, ám érdemes odafigyelni, hogy hosszú távon ne ártsunk velük többet szervezetünknek, mint amennyit segíthetünk. A diéták, fogyó-és salaktalanító kúrák hatását és biztonságosságát fokozhatjuk néhány természetes kiegészítő használatával.

tejsavó, almaecet, káposztalé, zöld tea, antioxidáns |

InforMed Hírek20   InforMed | Balaicza, E.

Kép: IstockPhotos

A sajt és túró készítésekor keletkező átlátszó folyadék rendkívül egészséges, hiszen rengeteg vízoldékony vitamint (elsősorban B-vitaminokat) , relatíve sok ásványi anyagot (főleg kalciumot, káliumot és fluort), több létfontos aminosavat és némi tejcukrot is tartalmaz. Viszont nagyon kevés benne a zsiradék és a szénhidrát.

A friss savó rendkívül érzékeny, gyorsan átalakul, és ezzel veszít is biológiai értékéből, a bomlási folyamatoknak köszönhetően ugyanis a benne található, rendkívül értékes jobbra forgató tejsavból balra forgató tejsav keletkezik, amely az anyagcserét lassítja. A tejsav és a tejcukor fokozzák a bél izomzatának működését, és elősegítik a bélbaktériumok regenerálódását. A savóban található aminosavak és egyszerűbb felépítésű fehérjék (albumin, globulin) , továbbá az orotsav támogatják a máj működését, méregtelenítő funkcióját.

A TEJSAVÓ

A tejsavó vagy a szárított édes tejsavópor nagyon jó kiegészítője ezért mindenféle diétának, salaktalanító kúrának. Különösen ajánljuk a májproblémákkal, bőrpanaszokkal, emésztési zavarokkal és immungyengeséggel küszködőknek. A kúra során napi 1-1, 5 liter savót kell több részre elosztva elkortyolgatni. Keverhetjük teákhoz, zöldség-és gyümölcslevekhez vagy akár a reggeli müzlihez. Fogyaszthatjuk étkezések helyett vagy azok között is, de gyümölcsökkel turmixolva is kitűnő.

AZ ALMAECET

Az almaecet számos vitamin, ásványi anyag, nyomelem, aminosav, enzim, stb. természetes forrása: a tudományos vizsgálatok eddig több mint 90 féle olyan anyagot mutattak ki belőle, melyek a szervezet számára különösen egészségesek. A több ezer éves tapasztalatok szerint kiváló anyagcsere aktiváló, serkenti az emésztést, csökkenti a vérzsírokat, feszesebbé és üdébbé varázsolja a bőrt, aktiválja a keringést, a szív-és veseműködést.

Különösen közkedvelt mostanában a diéták, fogyasztó-és cellulitiszkúrák kiegészítéseként, hiszen fokozza a zsírok lebontását, az ödémák kiürülését. Aki tehát szeretné meggyorsítani a fogyást, minden étkezés előtt fogyasszon hígított almaecetet, vagy az érzékenyebb gyomrúak almaecet kapszulát.

A SAVANYÚ KÁPOSZTALÉ

A savanyú káposzta és annak leve intenzíven serkenti bélműködést. Ezen kívül rengeteg természetes vitamint (B12, béta-karotin, C-vitamin) , anyagcsere aktiváló enzimet és baktériumflórát regeneráló tejsavat tartalmaz. Hatására nemcsak az emésztőszervek kiválasztó tevékenysége gyorsul, hanem a sejtek anyagcseréje is.

Rendszeres vagy kúraszerű használata mellett a szervezet rengeteg salakanyagtól megszabadul, a bőr letisztul, az emésztés javul, és az immunrendszer is megerősödhet. A savanyú káposzta koncentrált levéből is kapható ma már kapszula, mely nemcsak az érzékenyebb gyomrúak, hanem a kényelmesebb megoldást kedvelők számára is jó megoldás. A SUNLIFE savanyú káposztalé kapszula a legjobb minőségű, biológiai termesztésű, sótlanul és tejsavasan erjesztett káposzta levét tartalmazza.

A PU-ERH-TEA

Egyre több európai keresi és használja a Távol-Kelet kincseit. Kínához a " pu-erh-tea " legalább annyira szervesen hozzátartozik, mint jin a janghoz. A szó eredetileg a "császár teáját" jelenti, mert régebben ez a különösen becsben tartott, rendkívül értékes teaféle csak a császári család asztalára kerülhetett.

Érdekes módon -ellentétben a zöld és fekete teával!-akkor válik csak igazán aromássá és egyben sokkal gazdagabbá is hatóanyagokban, ha hosszabb ideig raktározzák. A legdrágább pu-erh-teákat legalább 60 éve érlelik. Ennek hatóanyagai is gyorsítják a sejtekben történő zsírlebontást, tehát támogatják a fogyást.

A ZÖLDTEA

Az egyik legnagyobb sikert befutó sejtvédő, " antioxidáns " tulajdonsággal rendelkező teaféleség. Magas flavonoid tartalmának köszönheti az immunrendszert támogató hatását. A csak nem rég felfedezett epi-gallo-katechin-gallát (EGCG) nevű hatóanyag pedig még a C-vitaminnál is erélyesebb sejtregeneráló, anyagcsere serkentő hatással ruházza fel.

A serkentő és élénkítő hatást pedig mérsékelt koffeintartalma adja. Mivel nem mindig jut idő megfelelő módon elkészíteni egy igazi friss, illatos zöld teát, vannak, akik szívesebben választják a kapszulázott formát, amelyben a hatóanyagok mennyisége is magasabb.

tejsavó, almaecet, káposztalé, zöld tea, antioxidáns

2022-12-19 17:41:46

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop