Hamburger-nemzedék – a szülők felelősségéről

A túlsúlyos kamaszok sokkal érzékenyebbek, mint a soványak a gyorséttermi kínálat egyik kockázata szempontjából – könnyebben híznak ugyanis, írja egy tanulmány. Az eredmények tudatában néhány szakember felveti a szülői felelősség kérdését, fontos, hogy ugyanolyan szellemben beszéljenek gyerekeikkel a gyorséttermi választék kockázatairól, mint a dohányzás ártalmairól.

fogyókúra, diéta, elhízás, kövér gyerek, hamburger | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
A tanulmány szerint nemcsak a kövér gyerekek fogyasztanak több kalóriát egyetlen gyorséttermi étkezés során, de náluk kevésbé valószínű az, hogy a nap folyamán emiatt kevesebbet fognak enni.

A Journal of the American Medical Association-ban megjelent tanulmány két részből áll. Az elsőben a kutatók megmérték, hány kalóriához jutnak a tinédzserek egy extra menü elfogyasztásával. A második részben azt vizsgálták, vajon kevesebbet esznek-e a későbbiekben a fiatalok, akik többet fogyasztottak a gyorsétteremben.

A szakemberek szerint az eredmények lesújtóak.

A túlsúlyos kamaszok 400 kalóriával többet fogyasztottak, mint a soványak, bár mindkét csoport többet raktározott el a szükségesnél. Cara Ebbeling, a tanulmány vezető szerzője szerint a tanulmány eredményeinek kulcseleme az, hogy a többletkalóriák elfogyasztása után a túlsúlyosak ezt nem kompenzálták azzal, hogy a későbbiekben kevesebbet ettek, míg a soványak igen.

– A tanulmányból valóban kiderül, hogy a gyerekeknél kialakulhat a túlevés, és ki is alakul – mondja Simone French, a minnesotai egyetem epidemiológus-professzora. – Újabb adat ez ahhoz, hogy a gyorséttermi kínálat fogyasztása igen kockázatos.

Egyes táplálkozástudományi szakemberek szerint a szülőknek igen aktív szerepet kellene játszaniuk abban, hogy lebeszéljék gyerekeiket a hamburger és sült krumpli fogyasztásáról.

Nagyon fontos, mit kapnak a gyerekek otthon, milyen az iskolai étkeztetés, és mennyit mozognak a gyerekek. Az amerikai gyermekorvosok társasága szerint a családi étkezések jó példájával lehetne harcolni a már-már járványszerű gyermekkori elhízás ellen.

Fontos tudni, hogy abban a családban, ahol hetente többször is étteremben étkeznek, a gyerekek is könnyebben rászoknak a túlevésre a gyorséttermekben. Azt is javasolják, hogy a szülők már egész korai életkorban tájékoztassák a gyerekeiket a túlevés veszélyeiről, ugyanúgy, mint a dohányzás ártalmairól.

Sokan a gyorséttermek legalább a gyermekeknek szóló reklámhadjáratának korlátozásával kívánnak javítani a helyzeten, mások szerint a tiltás nem vezet sehova, fontosabb a jó példa, a felvilágosítás. A gyorséttermekre azonban nem lehet kitenni ilyen táblákat: „Akiknek súlyproblémáik vannak, csak saját kockázatukra étkezzenek itt”.

ABC News
| fogyókúra, diéta, elhízás, kövér gyerek, hamburger
2005-05-15 18:42:45
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop