Kevesebb kalória – jobb memória

Egy új vizsgálat eredményei szerint a kalóriák megszorításával az idősek jobb esélyekkel fognak emlékezni arra, hogy mi volt a bevásárlólistán, vagy hogy hívták az illetőt, akivel épp most találkoztak. A legújabb eredmények szerint ugyanis azok az idős férfiak és nők, akik csökkentett kalóriatartalmú diétát követnek, jobban teljesítenek a verbális memóriateszteken, mint azok, akik nem vezetnek be ilyen étrendi módosításokat.

diéta, kalóriaszegény, memória | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
Korábban állatkísérletek már utaltak arra, hogy az alacsony kalóriatartalmú étrend, és azok a diéták, amelyek sok „egészséges”, vagyis telítetlen zsírsavat tartalmaznak, védik az agyat az öregedéstől. A német kutatók azonban először mutatták ki, hogy a kalóriamegszorítás embereknél is javítja az emlékezőképességet.

A három hónapos vizsgálat során 50 túlsúlyos pácienst követtek, átlagéletkoruk 60,5 év volt. A résztvevőket három csoportba osztották: az első csoportban a kalóriabevitelt 30 %-kal csökkentették, a második csoportban növelték a telítetlen zsírsavak mennyiségét az étrendben, míg a harmadik csoport szolgált kontrollként, változatlan étrend mellett. Az diétás változásokat klinikai dietetikusok felügyeletével vezették be.

Három hónap elteltével a szerzők azt állapították meg, hogy az első csoportban jelentősen növekedett a verbális memória teljesítőképessége, vagyis a résztvevők jobban vissza tudtak emlékezni bizonyos szavakra egy listából. A második és a harmadik csoportban nem lehetett jelentős változást kimutatni a memóriában.

A minden résztvevőnél elvégzett vérvizsgálatok során alacsonyabb inzulinszintet és alacsonyabb gyulladásos paramétereket lehetett észlelni a kalóriamegszorítás kapcsán. A legkifejezettebb változásokat azoknál lehetett tapasztalni, akik a legszigorúbban követték az étrendi előírásokat.

A kutatók szerint a javuló inzulin-érzékenység és a csökkent gyulladásos aktivitás játszhat szerepet a memória javulásában. További vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy ezt az elméletet igazolhassuk, de egy nap akár új kezelési módokat is felfedezhetünk a segítségével.

WebMD
| diéta, kalóriaszegény, memória
2009-02-05 18:23:08

Web Design & Development Prowebshop