Mikor kövér a gyerek?

A szülők gyakran aggódnak, hogy a kövér kisgyerekből vajon nem lesz-e túlsúlyos, elhízott felnőtt. Vannak olyan túlbuzgó szülők, akiket aggaszt, nem hízik-e el szép, egészséges babájuk, ezért nem etetik megfelelően.

gyermek, elhízás | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
Egy pufók kisgyerekre mindenkinek, aki látja, van valami mondanivalója. Lehet kedvesen reagálni – „jaj, de aranyos, duci” –, de a megjegyzés olykor bántó is lehet – „nem túl nagy ez a baba a korához képest?”

Mikor van alapos oka az aggodalomnak? Az orvosok szerint általában a pufók baba egészséges. A gyermekek és felnőttek körében dúló elhízás-járványt az egészségtelen táplálkozás és a mozgáshiány okozza, a csecsemőknek erre egyszerűen még nem jutott idejük.

Pánikra tehát semmi ok, de a szülőknek nem árt figyelniük az alábbi figyelmeztető jelekre:

– Hároméves kor előtt inkább a szülők elhízásából lehet következtetni a jövőbeni problémákra, mintsem a gyermek testsúlyából. Ha a szülők kövérek, a gyermekek is gyakrabban lesznek kövérek. Az örökletes tényezők mellett igen fontos a környezet, az életmód is.

– Figyelmeztető jel lehet, ha a testsúly gyorsabban gyarapszik, mint a magasság, valamint ha a gyerek súlya gátolja az olyan fejlődési mérföldköveket, mint a járás. Az anyatejes táplálás az elhízás legjobb ellenszere, a gyermekorvosok szövetsége a gyermek egyéves koráig ajánlja a szoptatást.

– Ne tartsunk otthon gyorséttermi, vagy más, silány minőségű ételt. Döbbenetes, hány egyéves baba kap otthon cukrozott üdítőt, vagy sültkrumplit. Nem meglepő, ha ezekre szokik rá.

– A család valamennyi tagja tévézzen kevesebbet. Nehéz úgy tiltani valamit a gyereknek, ha a szülők nem járnak elő jó példával.

– A rendszeres testmozgás igen fontos, de a csecsemőnek éppen elég a „természetes edzés”, azaz, hogy megtanulja felemelni a fejét, átfordulni, felülni, kúszni.

– És amit talán a legnehezebb megfogadni a szülőknek: Ne hasonlítgassák össze kisbabájukat a másokéval, mert minden baba más.

The Associated Press
| gyermek, elhízás
2010-05-24 22:39:38
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop