Minden divatos diéta haszontalan?

Amikor Beyoncé Knowles énekesnőnek egy filmszerep miatt gyorsan le kellett adnia 12 kilót, étkezések helyett egy vízből, cayenne-i borsból és juharszirupból álló ivólét fogyasztott. Lefogyott, és azóta a juharszirup is bekerült a diétás csodaszerek közé.

| InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: Hello Magazine

Ez a diéta nem tartalmazza az alapvető tápanyagokat, és nem segíti elő az egészséges étkezést és életmódbeli szokások kialakítását, amelyekkel fenntartható lenne a kívánt testsúly – mondja dr. Jenna Anding. – Nem egészséges két hét alatt ennyit fogyni sem, a táplálkozástudományi szakemberek szerint két hét alatt egy kiló az ideális súlycsökkenés.

A juharszirup diéta csak az egyike annak a számtalan divathóbortnak, amelyek az utóbbi években a fogyni vágyókat csábítják. Atkins, South Beach, zónadiéta, és vércsoport diéta, csak hogy egy párat említsünk. Miért annyira népszerűek ezek? A szakemberek szerint azért, mert legtöbben a gyors, látványos megoldásokat keresik, fárasztónak, kilátástalannak találják a lassabb, de biztosabb megoldásokat.

– Minden fogyókúra a kalóriabevitel csökkentéséről szól – mondja Robin Steagall táplálkozástudományi szakember –, de mindegyik tartalmaz valami egyedit, valami különlegeset, amitől divatossá válik.

Még a gyorséttermi kínálatot figyelembe vevő diéta is létezik, amely annak felismeréséből jött létre, hogy az emberek többsége úgyis ott étkezik, akkor legalább már igyekezzen abból a kínálatból valami egészségesebbet választani.

Mostanában lett divatos „A Teremtő diétája”. Megalkotója, Jordan S. Rubin szerint a módszer alapja a „bibliailag helyes étrend és életmód”.

Janet Basom klinikai dietetikus szerint pusztán attól, hogy valami divatos vagy felkapott, még nem lesz egészséges, de az ellenkezője sem igaz, nem kell egy diétát csupán azért elvetni, mert épp most az a legújabb hóbort.

A divatos diéták jönnek-mennek, de a legfontosabb, hogy az ember egészséges ételeket válasszon. Másik jó tanács, hogy fogyókúrába, diétába, étrendváltoztatásba csak az egészségesek kezdjenek bele. Ha bármilyen betegségünk van, először forduljunk orvoshoz.

Nem elég gyorsan lefogyni, az ideális testsúlyt meg is kell tartani. Ehhez motiváltnak kell maradni. – A siker rajtunk múlik, nem egy bizonyos módszeren vagy programon, függetlenül attól, ki reklámozza, és mennyire nagyszerűnek tűnik első látásra. Nem mind arany, ami fénylik – mondja Robin Steagall.

| diéta, fogyókúra
2022-12-05 17:32:13
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop