Hirdetés

Segítség, gurul a gyerekem! - A gyermekkori kövérség betegségekre hajlamosít!

Bűbájosak a gömbölyded bébik. A babaháj rajzolta gömbölyded sziluettel nincs is semmi baj, ha annak a gyermek kétéves korára szépen, fokozatosan nyoma vész. Ám, ha megmarad a tekintélyes toka, a végtagokon a zsírpárna, deréktájon pedig a hurkák, s szemünk fénye még ekkor is inkább gurul, mint megy, biztosra vehetjük: túlsúlyos. Egészsége érdekében rendkívül fontos, hogy mihamarabb változtassunk étkezési szokásain, életmódján!

kövér gyerek, elhízás |

InforMed Hírek20:40-41   InforMed | Czellér, T.E.

Kép: The Age

A túlsúlyos gyerekek szülei nem feltétlenül kövérek. (Bár a dundi felnőttek utódai gyakran már csecsemőkoruktól kezdődően pufókok.)

A gyermekkori obesitas megjelenése jellemzően az iskolakezdés és a pubertás idejére tehető. Ugyanakkor sokan akkor szednek fel pluszkilókat, amikor szüleik elválnak, vagy a korábban nyugodt családi légkör csatazajossá válik.

Miből mennyit?

Ahhoz, hogy gyermekünk felett kövérsége miatt „pálcát törhessünk”, s megtudjuk, mennyit is kell(ene) leadnia, ki kell számolnunk testtömegindexét (BMI). Amennyiben ez a viszonyszám – életkoronként és nemenként is eltérő! – túlsúlyról árulkodik, érdemes tovább osztanunk-szoroznunk, hogy megtudjuk ideális testsúlyát. Ez megfelelő orientációs pont, hogy tudjuk, a gyermekünknek mennyit is kell fogynia ideális testsúlyának elérése s egészsége megőrzése érdekében!

Két-három pluszkiló esetén a szülő önállóan is megreformálhatja gyermeke táplálkozási szokásait, ám sokkal egyszerűbb a dolga, ha szakembertől kér segítséget, aki szakszerűen határozza meg a gyermek személyre szabott átlagos napi tevékenysége melletti kalóriaszükségletét, majd ennek ismeretében összeállít egy olyan diétát, ami mellett a gyerkőc nem éhezik, mégis biztosított, hogy hetente fél-egy kilót fogyjon.

FONTOS!

Nagyon lényeges, hogy a súlyvesztés fokozatos legyen, s a diéta kalóriaértéke ne csökkenjen az alapanyagcseréhez szükséges érték alá, akkor ugyanis – bár először gyors és látványos lehet a súlyveszteség – a szervezet „takarékra” állítja magát, és a későbbiekben normál kalóriabevitel mellett is óhatatlanul beindul a jojoeffektus: azaz a gyermek hosszú távon nemhogy fogyna, hanem egy idő után még kövérebbre hízik.

„Horror” étrend

A tapasztalatok szerint a túlsúlyos gyerekek étrendje rengeteg tésztából, magas zsírtartalmú húsokból, felvágottakból, tejtermékekből áll. Ezek mellett elképesztő mennyiségű édességet nassolnak, kizárólag cukros üdítőket, szörpöket, gyümölcsleveket isznak, főzeléket, zöldséget, gyümölcsöt, ásványvizet pedig egyáltalán nem fogyasztanak.

Az egészségtelen összetételű táplálkozás mellett gyakran az is problémát jelent, hogy a kicsik felnőtteknek való adagokat gyömöszölnek magukba, mert az anyukák nincsenek tisztában azzal, hogy mekkora is egy gyerekadag...

Ajánlott „diétás” élelmiszerek

Zöldségek: brokkoli, cukkini, gomba, karalábé, karfiol, káposztafélék, saláták, padlizsán, paradicsom, paraj, hagymafélék, retek, sóska, zeller, uborka, zöldpaprika, spárga, sárgarépa, borsó.

Burgonya hetente csak egyszer-kétszer ajánlott, akkor is vízben főzve, vagy héjában sütve!

Szárazhüvelyes – bab, sárgaborsó, lencse – havonta csak egyszer-kétszer fogyasztható.

Pékáru: barna, rozs-, Graham-, félbarna kenyér, korpás és rozsos kifli, zsemle, Hamlet, Abonett, Korpovit keksz, buláta.

Gabonafélék, tészták: barna rizs, köles, búzakorpa, zabkorpa, zabpehely, búzacsíra, rozsliszt, Graham liszt, kukoricaliszt, durumtészták.

Húsok: alacsony zsírtartalmúak – csirke-, pulykahús –, halak – kivétel ponty, angolna, olajos halkonzervek.

Zsiradékok: ételkészítéshez növényi olajak és főzőmargarinok, étkezéshez csökkentett energiatartalmú margarinok felhasználása ajánlott.

Tejtermékek: 1,5%-os zsírtartalmú tej, sovány tehéntúró, 8–12%-os tejföl, író, kefir, natúr joghurt, light gyümölcsjoghurtok, sovány sajtok.

Tojás: hetente maximum 3 ajánlott, akkor is főzve, teflonban sütve.

Gyümölcsök: idénytől függően alma, citrusfélék, kivi, ribizli, egres, szeder, meggy, körte, őszibarack, sárgabarack. A banán, mivel kalóriabomba, mellőzendő!

Italok: szénsavmentes ásványvíz, gyümölcstea, ritkán ásványvízzel hígított, cukormentes, 100%-os gyümölcslevek.

Mintaétrend

1100-1200 kalória, 13–16 éves gyerekek részére.

Hétfő

Reggeli: 2 dl tej, 50 g körözött, 100 g rozskenyér, 1 db zöldpaprika

Tízórai: 1 db zöldalma

Ebéd: 100 g grillezett hal, párolt vegyes zöldség (60 g burgonya, 60 g zöldborsó, 80 g sárgarépa)

Uzsonna: 1 pohár sovány joghurt

Vacsora: 1 db magos zsemle, 10 g margarin, 30 g köménymagos sajt, 1 db paradicsom

Kedd

Reggeli: 2 dl gyümölcstea, lehetőleg csak citrommal ízesítve, 1 db korpás kifli, 40 g körözött – sovány tehéntúróból és kefirből –, 1 db paradicsom

Tízórai: 1 db körte, 2 db Korpovit keksz

Ebéd: karfiolleves – 100 g karfiol, 10 g sárgarépa, 10 g gyökér, 3 g olaj, 5 g paprika, 5 g paradicsom, 100 g párolt pulykamell salátával

Uzsonna: 50 g rozskenyér, 5 g margarin light, 2 dl 100%-os narancslé

Vacsora: paradicsomos tészta – 50 g paradicsompüre, 60 g Burillo tészta, 5g vöröshagyma, 5 g olaj

Szerda

Reggeli: 2 dl tej – 1,5 dl tej, 1 db korpás zsemle, 30 g friss sajt, 1 db zöldpaprika

Tízórai: 1 pohár natúr joghurt

Ebéd: gombaleves – 50 g gomba, 20 g sárgarépa, 20 g gyökér, 5 g vöröshagyma –, rakott szójás kelkáposzta – 80 g szójagranulátum, 200 g kelkáposzta, 20 g barnarizs, 5 g olaj, 10 g póréhagyma, 30 ml kefir

Uzsonna: gyümölcssaláta – 1 db alma, 1 db őszibarack, 1 db körte

Vacsora: 50 g barna kenyér, vitaminsaláta – 2 db paradicsom, 1 db paprika, 20 g kígyóuborka, 10 g lilahagyma, 30 ml natúr joghurt

Csütörtök

Reggeli: 4-5 evőkanál natúr müzli,1,5 dl tejben

Tízórai: 1 db alma, 1 szelet Hamlet

Ebéd: kefires zöldbabfőzelék – 200 g zöldbab, 30 ml kefir, 10 g liszt

Uzsonna: 100 g főtt kukorica

Vacsora: melegszendvics – 1 db magos zsemle, 5 g light margarin, 20 g soványsajt, 1 db paradicsom

Péntek

Reggeli: 2 dl 100%-os gyümölcslé, 100 g barna kenyér, 30 g köményes sajt, 50 g kígyóuborka

Tízórai: 2 dl tej, 1 db magos kifli

Ebéd: meggyleves – 80 g meggy, 30 ml 12%-os tejföl, 5 g liszt, édesítő, citrom, fahéj, szegfűszeg –, gombával töltött paprika – 100 g gomba, 10 g zabpehely –, párolt brokkoli – 200 g

Uzsonna: 2db mandarin, 1 szelet Hamlet

Vacsora: zöldséges rizs – 1 db paprika, 1/2 cukkini, 20 g rizs, 60 g sárgarépa, 40 g gyökér, 3 g olaj, 5 g vöröshagyma

Szombat

Reggeli: 2 dl tej, 1 db magos zsemle, 5 g light margarin, 1 db zöldpaprika

Tízórai: 1 db körte, 2 szelet Korpovit keksz

Ebéd: 100 g burgonya 200 g spenót, 15 g Tolnai sajttal sűrítve

Uzsonna: 1 pohár gyümölcs joghurt

Vacsora: 100 g barnakenyér, tojáskrém – 1 db tojás, 20 ml kefir, vöröshagyma, petrezselyem, mustár, bazsalikom, feketebors, só – 1 db zöldpaprika

V asárnap

Reggeli: almás müzli – 100 g zabpehely, 5 g zabkorpa, 5 g búzacsíra, 2 dl tej, édesítő, citrom, fahéj

Tízórai: 1 pohár kefir

Ebéd: zöldborsófőzelék 1 tükörtojással – 150 g zöldborsó, 3 g olaj, 10 g vöröshagyma – 50 g párolt barna rizs, 1 tojás

Uzsonna: 1db alma

Vacsora: sós vízben eltett tonhal, 1 magos zsemle, light margarin, paradicsom, paprika.

Egy kicsi mozgás...

Köztudott, hogy a túlzásba vitt táplálékfelvétel mellett a mozgáshiányos életmód is felelőssé tehető a felesleges kilókért, ezért kézenfekvő, hogy nem csak diétáztatni kell utódunkat, hanem a rendszeres mozgásra is rá kell szoktatni. Érdemes gyógytornász segítségét kérni, aki edzéstervet készít, szem előtt tartva a fokozatosságot, úgy az edzésidő, mint a terhelés szempontjából.

A tökéletes eredmény elérése érdekében pszichológus segítsége is elkelhet, hogy könnyebb legyen átvészelni a diétás korszakot, ami egy-két hónaptól kezdve akár évekig is eltarthat.

A szülők felelőssége

Az esetek túlnyomó részében a szülők egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy gyermekük túlsúlya milyen egészségügyi kockázatokkal jár.

Ezért fordulhat elő, hogy dietetikushoz elsősorban gyermekorvos, iskolaorvos, esetleg sportorvos küldi a gyermeket, ritka az, hogy a szülő maga fogja kézen gyermekét s viszi a szakrendelésre.

Gyermekünk elhízása elsősorban rajtunk, szülőkön múlik, hiszen a mintát mi szolgáltatjuk. Rossz táplálkozási és életvezetési szokásain tehát csak akkor változtathatunk tartósan, ha mi magunk is részt veszünk a reformban, és jó példával járunk élen!

Ideális összetétel

A táplálkozástudomány mai álláspontja szerint a naponta elfogyasztott ételmennyiség összetétele egy fejlődésben lévő gyermek számára akkor ideális, ha 15-20% fehérjéből, 55% szénhidrátból s 25-30% növényi zsiradékból áll.

Kockázatok...

A táplálkozás milyensége hosszú távon határozza meg az életminőséget!

A túlsúly növeli:

  • a magas vérnyomás
  • a cukorbetegség
  • az érrendszeri problémák
  • az ízületi bántalmak kialakulásának esélyét.

Emiatt a gyerekkori elhízást kezelni kell, ill. megelőzését minél hamarabb el kell kezdeni!

Czellér T. Erika

kövér gyerek, elhízás

2022-12-19 16:25:16

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop