Hirdetés

Sok szülő észre sem veszi, hogy kövér a gyerek

Egy vizsgálat során, melyet elhízott gyermekek szüleivel készítettek, az anyák fele gondolta gyermekét normál testsúlyúnak, az apáknál ez az arány 39 % volt.

elhízás, gyerek, túlsúly |

InforMed Hírek8   InforMed | Seprődi, B.

Túlsúlyos gyermekeknél az anyák 75 %-a, az apák 77-ának véleménye szerint rendben van a gyermekek súlya.

Nyugat-Európában a gyermekek 10 %-a, az USA-ban 20 % túlsúlyos. Az elmúlt években egyre nőtt a túlsúlyos és elhízott emberek száma, így a közvélemény által normálisnak tartott testalkat is feljebb tolódott.

A 4-5 éves gyermekekkel végzett vizsgálat során a kutatók a szülők testméreteit is kikérdezték, és így érdekes összefüggések rajzolódtak ki:
  • A túlsúlyos és elhízott gyermekek szülei általában kövérebbek, mint a normál súlyú gyermekek apja és anyja.
  • A szülők sokkal inkább tisztában vannak a saját súlyproblémáikkal. A túlsúlyos nők 83 %-a, a férfiak 78 %-a tudta, hogy kórosan magas a súlya, elhízott szülőknél ez az arány 98 % és 96 % volt.
  • Amikor körvonalak közül kellett kiválasztani a gyermek súlyának megfelelőt, a normál súlyú gyermekek szüleinek 97 %-a vékonyabb képet jelölt meg, mint ami a gyermeknek megfelelő volt. A túlsúlyos gyermekek 95 %-ánál, és az elhízottak 62 %-ánál látszott hasonló tendencia.
  • A legtöbb szülő nem aggódott kifejezetten gyermeke súlya miatt. A túlsúlyos és elhízott gyermekek szülei nem gondolták, hogy gyermekük kevesebbet sportol, mint normál súlyú társai, és úgy vélték, hogy tudnák befolyásolni gyermekük táplálkozási szokásait.
  • A szülők négyötöde igényelte, hogy tájékoztatást kapjanak a gyermekük súlyával kapcsolatban, függetlenül attól, hogy milyen véleménnyel voltak gyermekük elhízottságával kapcsolatban.

A kövér gyermekekből kövér serdülők és kövér felnőttek lesznek, így nagyon fontos, hogy már 3-5 éves korban elejét vegyük az elhízásnak. Aggodalomra ad okot azonban, hogy a szülők nem tudják helyesen megítélni gyermekük testalkatát. Ha a gyermek súlya meghaladja a kor szerinti határértéket, akkor érdemes szakember segítségét kérni.

elhízás, gyerek, túlsúly

2010-02-04 12:35:01

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop