Hogyan táplálkozzanak a sztomaviselők?

Műtét után hat hónappal általában újra beáll a régi emésztési rend. Legtöbben ugyanazokat az ételeket ehetik és ihatják, melyeket műtét előtt fogyasztottak és szerettek.

étrend, táplálék, sztoma, diéta | InforMed Hírek8   InforMed | Reichardtné Székely, A.
Célszerű naponta többször, legalább ötszöt-hatszor keveset enni, inni, lehetőleg ugyanabban az időben. Ezáltal a széklet is hasonló ritmusban jelentkezik. Egyébként a székletürítést a jól kialakult étrenddel, szükség esetén gyógyszerrel lehet szabályozni. Bizonyos ételek hatására több bélgáz keletkezik. 

Ezt is befolyásolhatjuk úgy, hogy lassan, nyugodtan eszünk, alaposan megrágjuk az ételt. Így kevesebb levegőt nyelünk és elkerüljük a bélgázok keletkezését. Természetesen minden embernél, sztomás betegnél tudni kell, hogy mi az az ételféleség, ami okozza a fokozott bélgáz keletkezését. A bélgázok csökkentése érdekében.

Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni, hogy megrövidült a tápcsatorna, emiatt rosszabb a felszívódás. Nagyon fontos, hogy hosszabb ideig tartó hasmenés esetén kellő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, kerüljük az úgynevezett üdítőitalokat. Fogyasszunk tejet vagy gyógyteát.

Gondosan válasszuk meg a gyógyteát, mert gyakran az is okoz hasmenést. A fehérjeforrás elsősorban sovány tej és tejtermékek, sovány baromfi, házinyúl vagy marhahús legyen. Szervezetünknek naponta 80-90 gramm zsiradékra van szüksége. Ne hevítsük, süssük ételeinket. (Az élelmiszerek természetes zsiradéktartalmát is tartalmazza ez a mennyiség.)

Tanácsos a csekély mennyiségű olajat vagy margarint utólag az elkészült ételhez, salátához adni, ha az ételfajta ezt lehetővé teszi. Ajánlatos könnyebben emészthető növényi zsiradékot használni, de ha elkerülhetetlen a sütés vagy pirítás, ne használjuk fel újra a zsiradékot. Nyugodtan öntsük ki.

| sztoma, diéta, étrend, táplálék
2019-11-28 17:34:08
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop