Heveny gyomorhurutos, gyomorrontásos betegek diétája

A beteg az első 24 órában nem kap enni, hogy a gyomor nyugalomba kerüljön, a folyadékpótlásról azonban gondoskodni kell.

| InforMed Hírek6   InforMed | Rigó, J.
Fokozott mértékben fontos ez, ha a beteg sokat hány vagy gyakori hasmenése van. Keserű tea, még inkább sós tea pótol-hatja a szükséges folyadék- és sóveszteséget.

Egynapi koplalás után a betegnek adhatunk rizsnyákot, zsírtalan húslevest, burgonyapürét, lágy tojást, kakaót, piskótát, pirított zsemlét.

Ha a betegnek továbbra is erős a hasmenése, olyan ételeket adjunk, amelyek a bélből könnyen felszívódnak, és bélbevonó anyagokat is tartalmaznak. Ilyenek a rizsből és zabpehelyből készült nyáklevesek, vizes kakaó, a búzakorpából kivont diétás mikrorost, a MIREX granulátum.

A harmadik naptól kedvező hatású az almaétrend is. Ilyenkor a beteg a hámozott almát finom üvegreszelőn reszelve, több adagra elosztva kapja.

Az étrend bővíthető joghurttal, sovány túróval, sajttal, alma-pürével, főzelékpürékkel.

Különösen vigyázzunk arra, hogy gyakran, keveset egyen a beteg.

A negyedik-ötödik nap áttérhetünk a rost-, fűszer- és zsírszegény étrendnél ismertetett diétára. A túl zsíros és túlfűszerezett, a túl hideg vagy túl meleg ételek: fogyasztásától azonban még hosszabb ideig tartózkodni kell. Visszaesések alkalmával újból a korábbi, szigorúbb étrendre kell visszatérni.

|
2019-11-28 17:32:32
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop