A koleszterinszint agyi irányítás alatt áll

Amerikai kutatók szerint a koleszterin szint szabályozásáért egy agyi hormon a felelős. A ghrelin fontos szerepet játszik az étkezésben és az energia-leadásban is.

koleszterin, agyműködés | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
A cincinnati egyetem kutatócsoportja megállapította, hogy azoknál az egereknél, amelyekben magas a ghrelin szintje, magas a vér koleszterinszintje is. Úgy tűnik, a hormon gátolja az ún. melanokortin 4 receptort (MC4R) az agy hipotalamusznak nevezett részében.

Dr. Matthias Tschop, a kutatás vezetője így beszélt erről: – Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy ha kikapcsoljuk az MC4R-t, még a befecskendezett koleszterin is tovább marad a vérben.

A kutatók azt állítják, hogy felfedezésükkel a gyógyszerfejlesztés új célpontját találták meg, bár az emberi kísérletek előtt még sok kutatást le kell folytatni.

Ez az érdekes vizsgálat először mutatja ki, hogy a vér koleszterinszintjét közvetlenül lehet irányítani az agyból a koleszterint termelő májba küldött jelekkel.

A kolesztrinszint azonban addig is szabályozható, amíg a kezelés újfajta módjait ki nem fejlesztik. Fogyasszunk kevesebb telített zsírt, mozogjunk rendszeresen, és ha az orvos úgy rendelkezik, szedjünk koleszterincsökkentő gyógyszert.

NetDoctor, kép:sxc.hu
| koleszterin, agyműködés
2010-06-14 14:13:40
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop