Tanulmány: a nők koleszterinjét ugyanolyan hasznos kezelni, mint a férfiakét

A sztatin-terápia nemtől függetlenül csökkenti a szív- és érrendszeri kockázatokat és a szívbetegségek okozta halálozást - állapították meg kutatók tizennyolc korábbi tanulmány adatainak elemzéséből.

koleszterin, szívbetegség, sztatin-terápia, LDL | MTI Hírek 2012 ;9 | Matos, L.
A "rossz" LDL koleszterin emelkedett vérszintje a koszorúér-betegség egyik legfontosabb kockázati tényezője és ilyenkor a férfiaknak azonnal fölírják a koleszterincsökkentő gyógyszert. Egy új vizsgálat az orvostudományban először bizonyította egyértelműen, hogy ez a kezelési mód nők esetében is fontos.

A közhit szerint a szívinfarktus a férfiak betegsége és az ilyen gondoktól a nőket a nemi hormonok védik. A hazai statisztikák viszont bizonyítják, hogy szív-és érrendszeri betegségben pontosan kétszer annyi nő veszti életét, mint rosszindulatú daganatok következtében.

Magyarország területén szív-és érbetegségben a nők 55 százaléka hal meg, míg valamilyen rákos betegségben 27 százalék. A férfiak szívbetegség okozta halálozása ennél kevesebb: 44 százalék. Az viszont statisztikai tény, hogy a nőknél ez a végzetes folyamat később kezdődik.

Az orvosi szakirodalomban az elfogadott és gyakorolt kezelési irányelvek a koleszterincsökkentő sztatin gyógyszerek valamelyik formájának alkalmazását javasolják és ezt a férfiak gyógyításában ennek megfelelően világszerte adják is. Azt is számos nagy vizsgálat igazolta, hogy ez a gyógyszerelés akkor is hatásos, ha a páciens koleszterinjének vérszintje nem is kifejezetten magas.

William J. Kostis és munkacsoportja azt tanulmányozta, hogy van-e különbség a sztatin-kezelés kedvező eredményében a férfiak és a nők között. Vizsgálatuk eredményeit az Amerikai Szívgyógyász Kollégium folyóirata, a JACC közölte.

A szakértők összesen 141 235 szívbeteg kezelésével foglalkozó 18 tanulmány adatait összesítették. A tablettát szedő nők száma meghaladta a 40 ezret. A munkacsoport csak olyan tanulmányok eredményeit vonta össze, melyekben a kezelési módszerek és az értékelés szempontjai megfelelően egyeztek.

A sztatinok adása mind a férfiak, mind a nők csoportjában egy ötödével csökkentette az infarktus gyakoriságát. A gyógyszer kedvező hatása nem csak a magas vérkoleszterin szint miatt sztatint szedő férfiak vagy nők esetében érvényesült, hanem a kockázatot minden kezelt ember esetében csökkentette, bármilyen okú halálra vonatkozólag.

Úgy tűnik, hogy az érelmeszesedéses folyamat fékezésével ennek a gyógyszercsoportnak az alkalmazása kedvező eredménnyel jár, férfiak és nők esetében egyaránt.
| koleszterin, szívbetegség, sztatin-terápia, LDL
2012-02-09 23:46:40
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop