Nem mindegy, milyen halat eszünk

A halak omega-3 zsírsav-, illetve higanytartalma ellentétesen hat az emberi egészségre - állapították meg svéd és finn kutatók kockázatelemző tanulmányukban.

hal, higany, Omega-3 zsírsav, szívbetegség, omega-3 zsírsav | InforMed Hírek10   InforMed | MTI
A tanulmányban több mint 1600 finn és svéd férfi egészségügyi adatait elemezték a kutatók, akik arra voltak kíváncsiak, hogy a szervezet higany-, illetve omega-3 zsírsavtartalma miként függ össze a szív- és érrendszeri betegségek, különösen a szívroham előfordulásával. A részt vevő önkéntesek haj- és vérmintát adtak annak meghatározására, hogy testükben mekkora a higany és az omega-3 zsírsav szintje.

Maria Wennberg és munkatársai úgy találták, hogy a higany növeli a kardiovaszkuláris kockázatot, míg az omega-3 zsírsav hatása ellentétes, mert az csökkenti a kockázatot. A szervezet nagyobb higanytartalma azoknál jelenthet veszélyt a kutatók szerint, akiknél egyidejűleg alacsony az omega-3 zsírsav szintje.

Higanyt elsősorban a ragadozó halak húsa tartalmaz, ezért Wennberg azt javasolja, hogy hetente legfeljebb egyszer egyen valaki ragadozó tengeri halat, ezen felül pedig még legalább kétszer fogyasszon halat, de az már ne ragadozó legyen.

A vizsgálatban részt vevő svéd férfiaknál átlagosan 0,57 mikrogramm higanyt találtak egy gramm hajban, míg a finn férfiak hajában még ennél is kétszer magasabb volt a higany szintje. A kutatók szerint azok, akiknél a higany szintje meghaladta a 3 mikrogrammot, nagyobb szívkockázatnak voltak kitéve azokhoz képest, akiknél ez az érték nem haladta meg az 1 mikrogrammot. Ugyanakkor az is kiderült, hogy ezt a hátrányos hatást képes volt ellensúlyozni az omega-3 zsírsav magas szintjéből származó védőhatás.

A tanulmányt az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban ismertették a szerzők részletesen.
| hal, higany, omega-3 zsírsav, szívbetegség
2012-09-03 08:17:17

Web Design & Development Prowebshop