A transzzsírok növelik a koleszterint, de nem emelik a vércukor szintjét

Bár a sokat kritizált transzzsírok emelik a vérben az ártó koleszterin szintjét, úgy tűnik, hogy nincsenek tartós hatással a vércukorszintre - állapították meg amerikai kutatók tanulmányukban.

A The American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett eredmények azt mutatják, hogy mind a vércukorszint, mind az azt kontrolláló inzulin hormon szintje hasonló maradt függetlenül attól, hogy az érintett emberek mennyi transzzsírt fogyasztottak étrendjükben.

A transzzsírok fogyasztása és a magas koleszterinszint közti kapcsolat már széles körben elfogadott, a vércukorszintre, ezen keresztül az inzulintoleranciára és a diabéteszre gyakorolt hatása azonban eddig vitatott volt. A transzzsírok - valójában kémiailag zsírsavak - állati eredetű élelmiszerekben és iparilag telített, "keményített" növényi olajokban találhatók meg.

Christos Mantzoros, a bostoni Harvard Egyetem orvosi karának kutatója csoportjával hét korábbi kísérlet adatait tekintette át és elemezte, amelyekbe összesen 208 embert vontak be.

Öt vizsgálatban a résztvevők vércukor-, inzulin- és koleszterinszintjét mérték heteken át, miközben étrendjükben sok transzzsírt fogyasztottak, majd hetekkel később megismételték a méréseket úgy, hogy az érintettek másféle zsiradékot, például pálmaolajat vagy szójaolajat használtak. Két további vizsgálatban transzzsírokat és másfajta zsiradékokat fogyasztó emberek csoportjainál mérték a vér fenti paramétereit, és a két csoportban talált eredményeket összehasonlították.

Mantzoros kutatócsoportja arra a következtetésre jutott, hogy sem a vércukor, sem az inzulin szintjében nem volt különbség az érintetteknél attól függően, hogy transzzsírokat fogyasztottak vagy másfajta zsiradékot. A transzzsírok fogyasztásának szakaszában azonban megemelkedett az ártó, LDL koleszterinszintje, miközben csökkent a védő hatású HDL koleszteriné.
| transzzsírok, koleszterin, vércukor, diéta
2012-11-05 06:13:57
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop