Mit kell tudni a trigliceridekről?

A vérzsír értékek közül az embereket általában csak a koleszterin szint érdekli, pedig a triglicerid értékek legalább annyira fontosak.

triglicerid, metabolikus szindróma, diabétesz | InforMed Hírek12   InforMed

Ha csökken a szervezetben a trigliceridek szint, akkor csökken a diabétesz, a szívbetegség és más egészségkárosodások kockázata is. A cukorbetegek kordában tartott triglicerid értéke csökkeni a szívroham vagy a stroke kockázatát.

A szakemberek nem teljesen értik még a trigliceridek és a diabétesz kapcsolatát, de az bizonyosnak látszik, hogy a magas trigliceridszint egyeseknél inzulinrezisztenciát okozhat, azaz a szervezetük képtelen hatékonyan felhasználni a glükózt.

A metabolikus szindróma

A magas trigliceridszint a metabolikus szindrómának is az egyik fő kockázati tényezője, amely nagymértékben fokozza a szívbetegség, stroke és a diabétesz kockázatát. Akkor beszélünk metabolikus szindrómáról, ha az alábbi rizikófaktorok közül legalább három jelen van:
- magas trigliceridszint
- alacsony HDL-szint (jó koleszterin)
- magas vérnyomás
- hasi testzsír (vastag derék)
- magas vércukorszint

A metabolikus szindróma megkétszerezi a szívbetegség és ötszörözi a diabétesz kockázatát, mint az egészségeseknél. A magas triglicerid szint fokozhatja a diabétesz kockázatát, és ez fordítva is igaz.

Az alkohol hatása a trigliceridszintre

Kutatások igazolják, hogy az alkohol még oly kismértékű fogyasztása is növeli a triglicerid értéket, ugyanis az alkoholtól megnő a bevitt kalória mennyisége, és az azonnal fel nem használt kalória trigliceriddé alakul át.

Az alkoholfogyasztás ezen kívül fokozza a májkárosodás, a magas vérnyomás, egyes rákfajták és más betegségek kockázatát is. Aki a szívbetegség megelőzése érdekében kíván alkoholt fogyasztani, mérlegelje az előnyök mellett a kockázatokat is.

Forrás: CNN Health

Kapcsolódó rovatok:
Szív és érbetegségek
Cukorbetegség


| triglicerid, metabolikus szindróma, diabétesz
2014-01-08 13:15:07
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop