A magas koleszterinszint késleltetheti a fogamzást

A magas koleszterinszint károsíthatja a termékenységet és késleltetheti a fogamzást - jelentette be új tanulmányának eredményeit az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH).

magas koleszterinszint, fogamzás, meddőség | InforMed Hírek12   InforMed | MTI

"Adatainkból az derül ki, hogy a magas koleszterinszint nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát fokozza, hanem a párok termékenységét is csökkenti" - írta közleményében a tanulmány vezető szerzője, Enrique Schisterman, a NIH Gyermek-egészségügyi és Humán Fejlesztési Intézetének munkatársa.

A koleszterin viaszos, zsírszerű anyag, amely az emberi test minden sejtjében megtalálható. Többféle anyag, köztük hormonok és a D-vitamin előállításában is részt vesz. A vér magas koleszterinszintje nem okoz tüneteket, azonban növeli a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

A kutatásban 501 pár vett részt. Ők 2005 és 2009 között próbálkoztak gyermeknemzéssel, és nem vettek részt meddőségi kezelésben. A nők 18-44 évesek, a férfiak 18 évnél idősebbek voltak, és legfeljebb egy évig vagy a terhesség kimutatásáig követték őket a kutatók.

A párok közül 347-nek sikerült a fogamzás, sikertelenül próbálkozott 54 pár. Nagyjából száz pár kilépett, közülük egyesek megváltoztatták a családtervezési terveiket.

A kutatók megmérték mindegyik leendő szülő vérének koleszterinszintjét. Nem vizsgálták külön az úgynevezett rossz és jó koleszterint, csak a teljes és szabad koleszterin értékét nézték.

Azt találták, hogy azoknak a pároknak volt átlagosan a legmagasabb koleszterinszintje, akiknek nem sikerült a fogamzás a kutatás ideje alatt. Általában összefüggést mutatott a magas koleszterinszint és a hosszabb próbálkozási idő, illetve az alacsonyabb termékenységi esélyhányados.

Azoknak a pároknak tartott a legtovább a sikeres terhesség elérése, ahol a férfinek és a nőnek is magas volt a koleszterinszintje. Ahol csak a nőnél volt magas az érték, ott is tovább kellett próbálkozni, mint azoknál a pároknál, ahol mindkét fél koleszterinszintje a normális tartományba esett - olvasható a Clinical Endocrinology and Metabolsm című szaklapban megjelent tanulmányban.

Kapcsolódó rovatok:
Terhesség
Meddőség
Impotencia, férfi meddőség, férfi klimax


| magas koleszterinszint, fogamzás, meddőség
2014-05-22 16:10:53

Web Design & Development Prowebshop