Hatékony és költségcsökkentő a koleszteringyógyszer

ATLANTA - Egy új elemzés szerint a Merck cég Mevacor nevű koleszteringyógyszerét alapvetően egészséges embereknél is lehetne használni az egészségügyi költségek csökkentésére.

költség, Mevacor, koleszterin, gyógyszer | The New York Times Health News Service   Medincorp | Jensen, K.

A kutatók először novemberben számoltak be erről a lehetőségről, kardiológusok előtt. Ezek szerint az alacsony HDL-koleszterin szintűek esetében is hatékonyan alkalmazható a Mevacor, még akkor is, ha az alacsony HDL-szinthez nem társul magas LDL-koleszterin szint, ami indikálná a gyógyszerhasználatot.

A vizsgálatok eredményei "alapján klinikai és gazdaságossági bizonyítékok egyaránt amellett szólnak, hogy az általában egészséges embereknél is indokolt lehet a koleszterinszint csökkentése," jelentette ki Dr. Antionio Gotto, a Cornell Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

A Mevacoros kezeléssel az első adatok alapján 36 százalékkal csökkenthető az első szívinfarktus illetve más szívbetegségek rizikója, de a későbbi, pontosabb eredmények már közelebb voltak a 40 százalékohoz. A vizsgálatokat azért állították le a tervezettnél korábban, mert az adatok már így is eléggé meggyőzőek voltak.

A Mevacort szedő páciensek kardiovaszkuláris kezelési költségei 29 százalékkal alacsonyabbak voltak, és kevesebb kórházi kezelésre is volt szükségük. A gyógyszert szedőknek emellett kevesebb diagnosztikai vizsgálaton (pl. EKG) és kevesebb operáción (angioplasztika) kellett átesniük.

Az Egyesült Államokban a szívkoszorúér-bántalmak összes költsége - ideértve az egészségügyi költségek mellett a kiesett munkaidő ellenértékét is - az American Heart Association becslései szerint 1998-ban elérheti a 274 milliárd dollárt. Egyedül a hospitalizációs költségek 120 milliárdot emésztenek fel.

A tanulmány "nagyban befolyásolhatja a hosszútávú klinikai gyakorlatot és az egészségügyi politikát," mondta dr. Gotto. A középkorú-idősebb generáció sokkal nagyobb védelmet kaphat egy olyan kezeléstől, amely már eddig is jól bizonyított.

Közel 20 millió amerikai hasonlít korban és LDL-szintben a kutatók által vizsgált csoport tagjaihoz. A jelenlegi kezelési protokoll szerint csupán 23 százalékuknál lenne indokolt a gyógyszeres kezelés.

A koleszteringyógyszerek 6 milliárd dolláros piacát a sztatinok uralják - ezek közé tartozik a Whitehouse Station, a Merck Mevacorja és a Zocor is.

A Morris Plains, a Warner-Lambert Co. és a New York-i Pfizer egyaránt gyártják a Lipitor nevű gyógyszert. A Bristol-Myers Squibb és a svájci Novartis szintén gyártanak hasonló osztályú gyógyszereket.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| költség, Mevacor, koleszterin, gyógyszer
2002-07-31 20:32:10
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop