Az elmúlt évtizedekben az érelmeszesedés megelőzésére általában a sztatinokat alkalmazták, ezek az alacsony sűrűségű lipoprotein szintjét csökkentik. Újabban a beteg egy szintetikusan előállított nagy sűrűségű lipoproteint, azaz ismertebb nevén a „jó koleszterint” kap intravénásan.
Amerikai kutatók szerint a mandula fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet.
A kutatók megállapították, hogy a sok mandulát tartalmazó étrendet fogyasztók össz-koleszterinszintje 4,4 százalékkal csökkent.
A lipidózisok olyan betegségek, melyeket a zsírokat lebontó (metabolizáló)
enzimek rendellenességei okoznak; a zsírmelléktermékek mérgező hatást kifejtő
felhalmozódását okozva a szövetekben.
A hipolipoproteinémia, azaz alacsony zsírszint a vérben, ritkán okoz problémát,
de más betegségek fennállására utalhat. Például a koleszterinszintek alacsonyak
lehetnek, ha valakinek túlműködik a pajzsmirigye, vérszegény, rákja van, alultáplált
vagy a táplálék felszívódása rossz a gyomor-bélhuzamból (malabszorpció).
A koleszterin és trigliceridszintek legmagasabbak az öröklődő hiperlipidémiás,
vagy más néven hiperlipoproteinémiás emberekben, ezek a betegségek a szervezet
zsíranyagcseréjét és a lipidek eltávolítását végző rendszerek működését befolyásolják.
A hiperlipidémia öt fő típusának mindegyike különböző vérzsír-vizsgálati eredménnyel
jár és különböző típusú kockázathoz vezet.