Mit egyen a gyerek?
Minden szülő szeretné, ha gyermeke egészségesen táplálkozna, de azt is, hogy szívesen elfogyassza az elé tett ételt. Hogy lehet ezt a kettőt összeegyeztetni?
– Mogyoróvajas vagy sonkás-sajtos szendvics
Bármelyik mogyoróvajból két evőkanálnyi mintegy 8 gramm fehérjét tartalmaz, és kiváló forrása az egyszeresen telítetlen zsírsavaknak, ezeknek szívvédő hatásuk van.
– Hamburger vagy hot dog?
Jobb választás a hamburger, abban kevesebb a telített zsír, tartalmaz ezen kívül B-vitaminokat is, valamint kiváló fehérjeforrás.
– Sárgarépa vagy zöldborsó?
Egészséges a borsó is, de jobb választás a répa, több a tápértéke, több benne az antioxidáns, többek közt a bétakarotin is.
– Pizza vagy sajtos melegszendvics?
A sajt jó kalcium- és fehérjeforrás, mindegy, milyen ételben fogyasztjuk, de itt fontos, hol állították elő. A pizzát általában házhoz szállítják, az otthon készült sajtos melegszendvicsnél ezzel szemben mi választhatjuk meg a sajtot, a kenyér és a vaj mennyiségét.
– Csirkefalatok vagy halrudak?
A halrúd omega-3 zsírsavat tartalmaz, és ez igen fontos az idegrendszer fejlődése szempontjából, csökkenti az asztmát, az ekcémát és más allergiákat is.
– Narancs- vagy almalé?
Jobb választás a narancslé, hatszor annyi C-vitamin van benne. A narancslé rendszeres fogyasztása csökkentheti a gyermekkori leukémia kockázatát is.
– Spagetti vagy tésztás csirkeleves?
A spagettiben több a vitamin, a rost és a fehérje, valamint kevesebb a nátrium, mint a leveskonzervben.
CBS
| gyerek, étkezés
2007-09-12 21:25:20