Hirdetés

Paradicsom a kánikulában

Kevés olyan konyhanövényt ismerünk, amelyet olyan sokoldalúan lehet felhasználni és annyi vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, mint a paradicsom. Az alábbiakban néhány ötlet a paradicsom felhasználásához.

diéta, kánikula, paradicsom |

InforMed Hírek15   InforMed




Nyersen gyümölcsként fogyaszthatjuk, és ez így is a legjobb, mivel főzésnél tápértéke csökken, de mint konyhanövény levesnek, mártásnak, savanyúságnak, átpasszírozva italnak is sokféle módon használható.

Az emberi szervezet A-vitamin-szükségletének jelentős részét növényi karotinokból fedezi. A karotinokat a máj karotináz enzimje bontja A-vitaminná. A karotin létfontosságú az emberi szervezetnek, és ebből a frissen szedett paradicsom 1,6 mg százalékot tartalmaz. Ezen kívül még tartalmaz jelentős mennyiségű C-vitamint, káliumot, kevés E-vitamint és biotint (H-vitamin).

Napi 20 dkg paradicsom elfogyasztásával szervezetünk C-vitamin-szükségletét kielégíthetjük. Meleg napokon egy paradicsomital sokkal jobban oltja a szomjúságot, mint az édes üdítő italok, vagy netán a sör.

Paradicsomkoktél

A friss paradicsom levét kipréseljük és átszűrjük. Még néhány kisebb paradicsomot teszünk bele apró kockákra vágva. Egy kevés cukorral, mustárral, 1-2 evőkanál tejszínnel ízesítjük és jégbe hűtve, jégkockákkal, koktélos pohárban tálaljuk.

Rizseshús paradicsommal és gombával

Kockákra vágunk 60 dkg sovány sertéshúst és beletesszük 1 fej olajon megpirított hagymába. Adunk hozzá 3 tetőzött evőkanál paradicsompürét, 3 darab kockára vágott sárgarépát, 5 dkg szeletekre vágott gombát, csipet sót, borsot és vízzel feleresztve puhára pároljuk. Mikor puhulni kezd, hozzáadunk 15 dkg rizst. Ismét felöntjük a szükséges mennyiségű vízzel és teljesen puhára pároljuk. Forrón tálaljuk, tetejét reszelt sajttal meghintjük.

Tojással töltött paradicsom

Nagy és ép paradicsomoknak kivájjuk a belét és levágjuk a tetejét. Kivajazott, tűzálló tálban egymás mellé rakjuk és előmelegített sütőben átforrósítjuk. A sütőből kivéve felvert tojással töltjük meg, megszórjuk egy kevés sóval, borssal, kaporral, reszelt sajttal és közepes lángon megsütjük. Tölthetjük a paradicsomokat párolt zöldségekkel is.

Paradicsomturmix

Friss, érett paradicsomot vízzel leturmixoljuk, átszűrjük. Ízesítjük egy kevés sóval, cukorral, mustárral. Jól lehűtjük, majd poharakba öntve tetejét megszórjuk apróra vágott zellerzölddel.
diéta, kánikula, paradicsom

2018-08-09 10:33:10

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop