Hirdetés
Paradicsom a kánikulában
Kevés olyan konyhanövényt ismerünk, amelyet olyan sokoldalúan lehet felhasználni és annyi vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, mint a paradicsom. Az alábbiakban néhány ötlet a paradicsom felhasználásához.
Nyersen gyümölcsként fogyaszthatjuk, és ez így is a legjobb, mivel főzésnél tápértéke csökken, de mint konyhanövény levesnek, mártásnak, savanyúságnak, átpasszírozva italnak is sokféle módon használható.
Az emberi szervezet A-vitamin-szükségletének jelentős részét növényi karotinokból fedezi. A karotinokat a máj karotináz enzimje bontja A-vitaminná. A karotin létfontosságú az emberi szervezetnek, és ebből a frissen szedett paradicsom 1,6 mg százalékot tartalmaz. Ezen kívül még tartalmaz jelentős mennyiségű C-vitamint, káliumot, kevés E-vitamint és biotint (H-vitamin).
Napi 20 dkg paradicsom elfogyasztásával szervezetünk C-vitamin-szükségletét kielégíthetjük. Meleg napokon egy paradicsomital sokkal jobban oltja a szomjúságot, mint az édes üdítő italok, vagy netán a sör.
Paradicsomkoktél
A friss paradicsom levét kipréseljük és átszűrjük. Még néhány kisebb paradicsomot teszünk bele apró kockákra vágva. Egy kevés cukorral, mustárral, 1-2 evőkanál tejszínnel ízesítjük és jégbe hűtve, jégkockákkal, koktélos pohárban tálaljuk.
Rizseshús paradicsommal és gombával
Kockákra vágunk 60 dkg sovány sertéshúst és beletesszük 1 fej olajon megpirított hagymába. Adunk hozzá 3 tetőzött evőkanál paradicsompürét, 3 darab kockára vágott sárgarépát, 5 dkg szeletekre vágott gombát, csipet sót, borsot és vízzel feleresztve puhára pároljuk. Mikor puhulni kezd, hozzáadunk 15 dkg rizst. Ismét felöntjük a szükséges mennyiségű vízzel és teljesen puhára pároljuk. Forrón tálaljuk, tetejét reszelt sajttal meghintjük.
Tojással töltött paradicsom
Nagy és ép paradicsomoknak kivájjuk a belét és levágjuk a tetejét. Kivajazott, tűzálló tálban egymás mellé rakjuk és előmelegített sütőben átforrósítjuk. A sütőből kivéve felvert tojással töltjük meg, megszórjuk egy kevés sóval, borssal, kaporral, reszelt sajttal és közepes lángon megsütjük. Tölthetjük a paradicsomokat párolt zöldségekkel is.
Paradicsomturmix
Friss, érett paradicsomot vízzel leturmixoljuk, átszűrjük. Ízesítjük egy kevés sóval, cukorral, mustárral. Jól lehűtjük, majd poharakba öntve tetejét megszórjuk apróra vágott zellerzölddel.
2018-08-09 10:33:10