Fitten – savak nélkül

A pH-szakértő Jentschura házaspár Ausztriába utazott barátaikat meglátogatni. Egy alpesi panzióban szálltak meg, s innen indultak túrázni. A panzió mögött emelkedő út egy kunyhóig vezetett, s mindkettőjüknek éppen négy órába telt. Fent, a kunyhóban pihentek fél órát, ezután indultak visszafelé. A hegymászás szerelmesei tudják, hogy a leereszkedés az izmokat erőteljesebben igénybe veszi, mint a felfelé menet. Nyolc és fél óra múlva a házaspár újra a panzióban volt, ahol alapos dorgálásban részesültek: „Ilyet csak tapasztalatlan alföldi emberek művelnek! Nemsokára ordítani fognak a könyörtelenül bekövetkező izomfájdalmaktól és görcsöktől!”

| Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(4):14-15   Celsus Kft. | Bárdosi, E.; Balaicza, E.
Erőnlét kémiai alapokon

A hír aztán gyorsan szárnyra kapott az igazi futball Európa-bajnokok és könnyűatléták körében. Sportorvosszakértők és edzők kezdték faggatni a lúgos só előállítóit az élsportolók szervezetének kémiájáról. Céljuk a sportolók kitartásának fokozása és ezzel kiemelkedő sportteljesítmények elérése volt.

Ehhez elegendő a szervezet egyszerű kémiai folyamatait figyelembe venni. Az élsportolók szervezetében nagymértékben felgyülemlő tejsav (melynek értéke 12 sőt 15 egység is lehet az átlagos 1,5–2,5 tartományhoz képest) a lúgos fürdőben a bőr dörzsölésével vagy pakolással a bőrön keresztül az izmokból villámgyorsan eltávozik. Így például egy-egy futballcsapat a negyedórás szünetben pillanatok alatt felfrissülhet. Csak kellően nagy medence, megfelelő mennyiségű víz és lúgos fürdősó szükséges hozzá.

Keretes: Eltékozolt kalcium

A legfontosabb kalciumrablók: alkohol, nikotin, koffein, cukor és minden savas anyagcseretermék.

A stressz, a túlterheltség, a bánat és az idegeskedés is sok sav termelődését és ezzel a kalciumszint csökkenését idézi elő.

Ha a fentiek vagy a hibás étkezés miatt túl sok savas anyag kerül be, ill. termelődik, a savak közömbösítésére a kalciumot is felhasználja a szervezet, hogy így védje magát a túlsavasodás ellen.

Tartós savtúltengés esetén a gyomornyálkahártya is túlterhelődik. Ha ez az állapot sokáig fennáll, akkor kis is merül, s emiatt csökken az élelmiszerből való kalciumfelszívódás.

Izomkárosító tejsav

Ha a játékosokat a játék megkezdése előtt időben és bőségesen ellátjuk megfelelő ásványi anyagokkal, akkor sejtjeikben a pH-érték nem süllyed túlzottan alacsonyra, azaz kevesebb semlegesítésre váró tejsav halmozódik fel. A sok tejsav marja az izomrostokat, és a további erőteljesebb igénybevétel az izomszövet kisebb károsodásait, sérüléseit eredményezheti. Az oxigénfelvételt segítő vitaminok (NADH, Q 10 -, B- és C-vitaminok, izomlazító ásványok (főleg magnézium), a keringést segítő gyógy- és fűszernövények (rozmaring, borsmenta, eukaliptusz, fenyő, majoránna…) és a sav/bázizs háztartást kiegyensúlyozó gyógyvizek vagy lúgosító porok kombinációja csodákra képes. Sportolás előtt legalább 2-3 órával érdemes bevenni az ásványokat, vitaminokat és a lúgosítóport, hogy az ásványi anyagok időben integrálódjanak az anyagcsere-folyamatokba, és rendelkezésre álljanak a savak közömbösítéséhez.

Tipp: a sport vagy edzés után készítsen lúgos fürdőt, és tegyen bele illóolajt (pl. könnyed mozdulattal fürdőolajat)! 20 percig fürdőzzön, s közben dörzskesztyűvel masszírozza a fáradt izmokat! Végül kenje be testét alaposan izomlazító sportkrémmel vagy illóolajos testápolóval!

Hajhullás és savtúltengés

A sportolók idő előtti kopaszodásában is elsősorban a feleslegben felhalmozódó tejsav játszik döntő szerepet. Emellett az öröklött hajlamnak vagy hormonális okoknak csak csekély jelentősége van.

• A testépítők (body builderek) hajkoronájának korai elvesztéséhez a fokozott fehérjefogyasztásból eredő húgysavtöbblet is hozzájárul.

Kávézást, túlzott megerőltetést, stresszt, bosszankodást vagy helytelen táplálkozást követően a szervezet a felgyülemlett savakat a fej területére küldi, hogy a fejbőr ásványi anyagai semlegesítsék őket. A fejbőr ugyanis a savak közömbösítéséhez leggyorsabban mozgósítható ásványi anyagok raktára.

• A savak semlegesítése fájdalmat idézhet elő (például fejfájással jár). Amint a savak a fejbőr ásványi és egyéb anyagaival reakcióba lépnek, a fejfájás alábbhagy, s vele együtt eltűnnek az időközben károsodott hajszálak is, mint savas eső után a savanyú talajon pusztulásra ítélt fák.

Férfiaknál kopaszodás, nőknél cellulit

Kémiai különbségek miatt elsősorban a férfiak a korai hajhullás áldozatai és nem a nők! A női szervezet a felgyülemlett savakat rövid távon a vérben vagy a méhlepényben képes tárolni, míg a férfiaknak ezeket azonnal fel kell dolgozniuk.

A feleslegben felgyülemlő savak a nőknél „parkolóállásba” kerülnek, és ezzel sav- és salakanyag-felgyülemlést okoznak. Egy idő után a comb- és csípőtájékon, a hason, valamint a felkaron cellulit észlelhető, amely viszonylag könnyen orvosolható problémának számít. A tornázás és a sportolás azonban csak akkor segít, ha a salakanyagok hatékonyan feloldódnak és az oldott savak semlegesítődnek. Néhány élsportoló nő hosszasan tudna beszélni arról, hogy a tornázás és a sportolás jelentősen ronthat is a celluliten. Az erőteljes fizikai igénybevétel ugyanis tejsavtermelődéssel és -felhalmozódással jár.

Jó tudni! A salakanyagok oldódása és a savak semlegesítése nélkül a tejsav a sejtek további savasodásához vezet. A savak túl nagy koncentrációban már nem tudnak raktározódni a vérben és a méhlepényben. A szervezet tehát rákényszerül a semlegesítésre, s az ezzel járó további só- és salakanyag-termelésre. Emiatt ajánlatos a salaktalanítás is, ha a cellulitet hatékonyan akarjuk kezelni! A savkiválasztás segíthet a celluliten, ezért vegyünk gyakran lúgos fürdőt!

Tipp: a legalább heti egy óráig vagy még ennél is hosszabb ideig tartó fürdő különösen hatékony. A kúrát egészítsük ki lúgosító vizek fogyasztásával is!

Keretes: A sejtek működésének tükre a pH

Ha a sejtekben nem termelődik elegendő energia, vagyis javarészt nem a sejtlégzés során kerül sor az energiahorozók (ATP) előállítására, hanem erjedéssel vagy más alternatív utakon, akkor jelentős mennyiségű sav keletkezik a szövetekben. A pH csökkenése (azaz a savtúltengés) tehát a sejtek funkcióját, energiatermelő készségét is tükrözi. Ha tartósan magas a savkoncentráció, az nemcsak a túlzott bevitelt, hanem a sejtfunkció gyengülését is jelzi. Ráadásul a sok sav egyben krónikus megbetegedések talaját készíti elő: a krónikus gyulladások, ízületi betegségek, érbetegségek, daganatok hátterében igen gyakran savirányú szöveti-pH-eltolódás áll. Ezért is érdemes tájékozódni szervezet sav-bázis viszonyairól.

A BETA-teszt a vérből, vizeletből és nyálból végzett mérések alapján képes jelezni a fertőzésekre, gyulladásokra, daganatokra és trombózisra való hajlamot. Megmondja, hogy az eltérés fő oka mely szervfunkció csökkenésével indokolható, s hogy milyen a szervezet energetikai háztartása.

Előzzük meg a savasodás következményeit!

A cellulittal küszködő nők s a ritkuló hajú sportolók többsége savtúltengésben szenved. Szervezetükben a feleslegben levő savak egy része a már meglevő salakanyagok semlegesítéséből keletkezett. Mind a női, mind a férfi sportolók az alábbi javaslatok következetes betartásával sokat tehetnek egészségükért, szépségükért, emellett fokozhatják kitartásukat és teljesítőképességüket is:

  • Ásványi anyagokban és létfontosságú anyagokban bőséges rendszeres táplálkozás.
  • A túl sok savas ételt és italt kerülni kell!
  • Gyógyteákkal (pl. Notox) és lúgosító diétával érdemes időnként salaktalanítani.
  • Ásványi anyagok rendszeres vagy kúraszerű felvétele és a savak közömbösítése lúgosító étrenddel, bázikus porokkal vagy italokkal.
  • Bázikus (lúgos) testápolás javasolt speciális összetételű kozmetikumokkal a savak és a salakanyagok bőrön keresztüli eltávolítása céljából.
  • Időszakonként érdemes tájékozódni a szövetek és sejtek sav-bázis háztartásáról, pl. BETA-teszttel.
  • Középkorúaknak ajánlott 1-2 évente ellenőriztetni a csontsűrűséget is, mert a túl sok sav kioldja a csontokból az ásványokat.

B. E. – dr. B. E.

|
2004-04-11 16:24:32
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop