A vegetáriánus és vegán étrendről

A vegetáriánus étrend egyszerűen azt jelenti, hogy valaki nem fogyaszt húst, halat sem szárnyast, az étkezési szokások azonban nagyon eltérők.

vegetáriánus, vegan, táplálkozás | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

A skála egyik végén vannak a lakto-ovo-vegetáriánusok, akiknek az étrendjében a hús nem, de a tojás és a tejtermékek szerepelnek. A másik véglet a vegánok, akik semmiféle állati terméket (még mézet sem) fogyasztanak, és nem viselnek állati alapanyagból készült ruhát.

Vannak továbbá, akik halat és a tenger gyümölcseit fogyasztják, és a lakto-vegetáriánusok, akik tejterméket igen, de tojást nem esznek. A makrobiotikus étrenden élők általában gabonaféléket fogyasztanak, de halat is, ők nem is tartják magukat vegetáriánusoknak.

Miért lesz valaki vegetáriánus

Sokan közülük – olyan hírességek is, mint például Paul McCartney és Alec Baldwin – nemcsak egészségesebbnek tekintik a húsmentes étkezést, de etikusabb életformának is. Gyakran mutatnak rá az állattenyésztéssel járó kegyetlen gyakorlatra, vagy arra, hogy az állattenyésztés környezeti ártalmakat okoz és igen magas költségekkel jár.

A vegetáriánus életmód és az egészség

A legtöbb táplálkozástudományi szakember és orvos egyetért abban, hogy a zsírszegény, de gyümölcsben, zöldségben és diófélékben gazdag étrend előnyös az egészség szempontjából. Általánosan elfogadott az a nézet is, hogy a vörös húsok mellőzése csökkenti a szívbetegség kockázatát.

Kutatások igazolják, hogy a növényi alapú étkezés javítja a 2. típusú diabéteszesek állapotát, így kevesebb gyógyszerre van szükségük.

Csökkenti-e a rák kockázatát a húsmentes étkezés?

Erre a kérdésre már nem lehet egyértelmű választ adni, elsősorban azért nem, mert a vegetáriánus népesség összetétele igen vegyes. Egyes vizsgálatok szerint a húsmentes diéta csökkenti a prosztata- és gyomor-bélrendszeri rákok kockázatát.

Arra is több vizsgálat utal, hogy a rostokban, karotenoidokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és izoflavonokban gazdag étrend védhet a rák ellen, de ezek általában is szükségesek az egészség megtartásához.

A vegetáriánus életmód és a tápanyagok

Lehet, hogy egészséges a húsmentes étkezés, de a vegetáriánusoknak, és elsősorban a vegánoknak biztosítaniuk kell a megfelelő mennyiségű B12-vitamin, kalcium és vas bevitelét. A B12 hiánya vérszegénységhez és vaksághoz vezethet, de okozhat izomgyengeséget is.

A kalcium is fontos tápanyag, különösen azoknak szükséges pótolni, akik nem fogyasztanak tejterméket sem. A sötétzöld levelű zöldségek jó kalciumforrások. A tojást nem fogyasztó lakto-vegetáriánusok a B12 és a vas pótlására figyeljenek. Általában nem árt, ha különösen a vegánok szednek B12 táplálék-kiegészítőket és dúsított gabonafélékből készült ételeket.

Húsmentes étrend terhességben?

Különösen a vegánokra jellemző B12-vitaminhiány okozhat gondot terhességben, illetve szoptatáskor. A D-vitamin és kalciumhiány a szoptatós anyáknál okoz csontritkulást. Ötévesnél fiatalabb gyermekeknél lelassulhat a növekedés a B12 hiánya miatt, ezt tehát pótolni kell.

Függetlenül a húsmentes étrend milyenségétől, a vegetáriánusoknak a következők pótlására kell gondot fordítaniuk: fehérje, vas, kalcium, cink és B12-vitamin. Szükségük van továbbá riboflavinra, linolénsavra és D-vitaminra is.

Ezek az alábbi élelmiszerekben találhatók meg:
  • Fehérje: tofu, vega burger, bab, dió, tojás
  • Vas: dúsított müzlik, szója-alapú ételek, aszalt szilva és barack, dió, bab, főzelékfélék, teljes kiőrlésű pékáru, burgonya.
  • Kalcium: sajt, joghurt, tej, szója, főzelékfélék, mandula, dúsított narancslé.
  • Cink: szója, szójatej, tojás, sajt, joghurt, dió, gabonafélék, gomba.
  • B12-vitamin: szójaitalok, egyes müzlik, dúsított vegaburger.
  • Riboflavin: mandula, dúsított müzli, tehéntej, joghurt, gomba, szójatej.
  • Linolénsav (omega-6): canolaolaj, lenmagolaj, szója, tofu, dió, dióolaj.
  • Omega-3 zsírsavak: édesvízi halak, lazac és makréla, valamint a lenmag, dió, szója- és canolaolaj, és elérhető kiegészítő formájában is.
| vegetáriánus, vegán, táplálkozás
2019-11-28 18:03:41
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop