A vegetáriánusok és a pesco vegetáriánusok ritkábban kapnak rákot. Ez derült ki a BMC Medicine brit biobank tanulmányának elemzésébő. A Frontiers in Nutrition egy másik elemzése szerint a szív- és érrendszeri betegségek kockázata csak akkor csökken, ha a zöldségeket nyersen fogyasztják.
Szervezetünk önmagát folyamatosan karbantartó, gyógyítani és megújítani képes organizmus. (Feltéve, persze, ha megkapja szükséges „üzemanyagot”: ugyanis, amíg egyes ételek táplálják, és energiával töltik fel, addig mások vegyi anyagokkal és élettelen hulladékkal mérgezik…
A betegek könnyen térnek át a szokásos mindenevő étrendről a zsírszegény vegetáriánus étrendre, aminek eredményeként fogynak, csökken a vérnyomásuk, és más előnyökkel is jár.
A vegetáriánus étrend egyszerűen azt jelenti, hogy valaki nem fogyaszt húst, halat sem szárnyast, az étkezési szokások azonban nagyon eltérők.
Minél szigorúbban vegetáriánus valaki, annál jobban kell figyelnie az étrendjére, mert hiánybetegségek fenyegetik. Az Európai Táplálékinformációs Tanács folyóirata, a Food Today áttekinti a kérdés táplálkozástudományi szempontjait.