Ásványi anyagok

Az ásványi anyagokra a szervezet normális működése miatt van szükség. Két nagy csoportra oszthatjuk őket, az ún. makroelemekre: kalcium (Ca), magnézium (Mg), nátrium (Na), kálium (K) és az ún. mikroelemekre.

ásványi anyagok, mikroelemek, makroelemek, kálcium, magnézium, nátrium, jód, cink, nyomelem, vas, foszfát | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed
A mikroelemeket más néven nyomelemeknek is nevezzük. 13 olyan nyomelem ismeretes, amely az emlősállatok életműködéséhez szükséges. Azonban a vas és a jód kivételével bármilyen bizarr is legyen az étrend, spontán hiányállapot nem ismeretes, nem alakul ki. A nyomelemeknek a mesterséges táplálás, illetve a vesebetegek méregtelenítő folyamata (dialízis) során van szerepe, ilyenkor hiányállapot vagy túladagolás léphet fel.

A következő nyomelemeket ismerjük: vas (Fe), foszfát (P), jód (J), fluor (F), cink (Zn), réz (Cu), kobalt (Co), króm (Cr), szelén (Se), mangán (Ma), molibdén (Mo), szilícium (Si), arzén (As), ón (Sn), vanádium (V). Az utóbbi kettő szerepe nem tisztázott.

 Makroelemek: Kalcium, kálium, magnézium, jód

A kalcium fontos szerepet játszik a szervezet működésében. Nem csak a csont szerves része - egy felnőtt ember csontjaiban kb. 1 kg kalcium található, ez a szervezet kalciumtartalmának 90%-a, - hanem szerepe van az izomműködésben, ingerületvezetésben is. (Lásd kalcium-csatornára ható szívgyógyszerek!) A véralvadási mechanizmusnak is lényeges láncszeme. A szérumkalcium-szintet a mellékpajzsmirigy által termelt parathormon irányítja. (A mellékpajzsmirigy a pajzsmirigyen helyezkedik el, de a pajzsmirigy működésével semmilyen kapcsolata nincs.)

Normál táplálkozás esetén kalcium gyógyszeres bevitelére nincs szükség. Napi igényünk fél-egy gramm, a bélből szívódik fel és a vizelettel kiürül. A túlzott kalciumbevitel is káros, mert vesekőképződést idézhet elő. Hiányos táplálkozás, illetve bizonyos betegségek okozta kalciumhiány esetén szükség lehet a kalciumpótlásra. (Pl. bélgyulladás okozta felszívódási zavarok esetén, nőgyógyászati hormontermelést befolyásoló nagyműtétek után, mivel a női hormonok a csontanyagcsere regulációjában részt vesznek stb.)A szervezetben található kálium legnagyobb része a sejten belül helyezkedik el, csak 2 %-a van a sejteken kívül. A nátriummal együtt a sejtfal transzport-folyamatainak fontos része. A táplálékkal bőven jut a szervezetbe. Káliumhiányt okozhat valamilyen betegség, vizelethajtó gyógyszer szedése, mellékvesekéreg-hormon adagolása. Hasmenés, tartós hashajtószedés, hányás és bizonyos bélbetegségek is káliumhiány kialakulását okozhatják. A káliumhiány tünetei: izomgyengeség, légzési elégtelenség, szív-ingerületvezetési zavar. Azonban a magas káliumszint szintén veszélyes, mert az általa kiváltott vezetési zavar szívmegállás kialakulásához vezethet.


A magnézium fele a csontokban, másik fele a sejten belül helyezkedik el és csak 1 %-a található a sejten és a csonton kívül. Számos enzim működéséhez szükséges. Hiánya gyomor-bélrendszeri megbetegedések, hiányos táplálkozás, fokozott szükséglet (pl. szoptatás), veseműködési zavarok esetén alakulhat ki. Savas esők és műtrágyázás hatására a termőtalaj természetes magnéziumszintje jelentősen csökkent, ami hiányállapotot idézhet elő. Ezért pótlása indokolt lehet.A szervezetbe jutott jód legnagyobb részét a pajzsmirigy megköti. A normális pajzsmirigyműködés fontos eleme. Pótlására csak az ismert jódhiányos területeken van szükség. (Bizonyos területeken az ivóvízben levő jód hiánya miatt jódhiányos golyva alakulhat ki.) Bár van vény nélkül kapható jód, nem ajánlatos az öngyógyszerelés, jódtartalmú gyógyszert csak orvosi javaslatra szedjünk.

A vénás jódra adott allergiás reakciók nem zárják ki a szájon át történő jódpótlást. Pajzsmirigyműködési zavarok kivizsgálása esetén feltétlenül tájékozódjunk arról, hogy nem szedtünk-e valamilyen jódtartalmú gyógyszert, mert ez maga kiválthatja annak kóros működését, valamint annak kivizsgálását is megakadályozza.


| ásványi anyagok, mikroelemek, makroelemek, kalcium, magnézium, nátrium, jód, cink, nyomelem, vas, foszfát
2006-01-09 20:23:47
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop