Legnépszerűbb vitaminunk

Tagadhatatlan, hogy hazánkban a vitaminok népszerűségi listáját a C vitamin vezeti. Az eladott mennyiség nem csökken annak ellenére, hogy társadalombiztosítási támogatottsága megszűnt, így ára jelentősen emelkedett az elmúlt években. Csak a gyógyszer több mint 12 ezer doboz C vitamint adtak el évente, s emellett még különböző formában forgalmazzák az élelmiszer üzletek, s legtöbb multivitamin készítmény is tartalmazza. Mióta tart-e vitamin karrierje?

vitamin, C-vitamin, skorbut, vesekő, vesekÅ‘ | Gyógy-ír   Kisalföld | Horváth, K.

A C vitamin hiánybetegségét, a skorbutot már az ókori Egyiptomban is ismerték. Tömegesen azonban a hajózási korszakban szedte áldozatait. A hónapokig, évekig tartó hajóutak során a tengerészek táplálkozása igen egyoldalú volt, nélkülözte a zöldség és gyümölcsfélét.

1585-ben Drake kapitány 2500 James Lind skót hajóorvos felfedezte a gyógymódot. Kísérlete nem csak a C vitamin történetében jelentett mérföldet, hanem az általános orvostörténeti jelentősége is kiemelkedő. Ez volt az első, ellenőrzött, dokumentált kísérlet. Lind skorbutos matrózait kettes csoportokba osztotta, s két héten át kezelte: páronként a mindenki által fogyasztott táplálék mellé két narancsot és egy citromot, mustot, esetet, vitriolt, tengervizet, gyógykenőcsöt kaptak. A déli gyümölcsök gyógyító ereje minden képzeletet felülmúlt és jóval kisebb mértékben, de hatásos volt a must is.

A citrusfélék hatóanyagát, a C vitamint a Szent-Györgyi Albert igazolta 1932-ben, ő mutatta azt is ki, hogy a zöldpaprika C vitamin tartalma jóval magasabb, mint a narancsé, a citromé. C vitaminban igen gazdag még a csipkebogyó, fekete ribizli, a káposztafélék, az alma, a banán, a petrezselyem, de kisebb-nagyobb mennyiségben minden zöldség- és gyümölcsfélékben megtalálható. Mi a C vitamin funkciója szerveztünkben?

A C vitamin kémiai nevén ascorbinsav előállítására az ember, majom és tengeri malac kivételével az egész élővilág képes. Antioxidáns hatása van. Szükséges a véredények falában lévő "ragasztóanyag" előállításához, a vérképzéshez, a csoportépítő sejtek működéséhez. Hiányában skorbut lép fel: a fogak kihullanak, a nyálkahártya gyulladt, vérzékeny lesz, az izmok gyengék, erőtlenek, bőr alatti vérzések keletkeznek, a csontok törékennyé, válnak. A halál fulladás következtében áll be. E súlyos kórkép hazánkban nem igen fordul elő.

Gyakori jelenség ellenben az úgynevezett marginális vitamin hiány, ami a C vitamin csökkent beviteléből adódik. Legismertebb formája a télvégi csökkent ellenálló képesség, fáradékonyság, amire évtizedek óta C vitamint ajánlanak és szednek. Mostanában megfigyelték, hogy a rákos és szív, érrendszeri megbetegedésben szenvedők, illetve elhunytak vérének C vitamin tartalma lényegesen alacsonyabb, mint az egészséges embereké. A tudósok arra következtetnek, hogy a C vitamin antioxidáns hatásánál fogva (együtt az E vitaminnal és béta karotinnal) véd a betegségek ellen.Szükséges-e C vitamin tartalmú tablettákat szednünk?

A napi szükséglethez - 50-100 mg - zöldség, gyümölcs formájában könnyen hozzáférhetünk. Mivel a sok zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó - egészséges - táplálék a C vitamin mellett sok más, hasonlóan fontos anyagok (ásványi só, rostok, vitaminok) is tartalmaznak, a természetes vitamin forrásokat kell előnyben részesítenünk. Előfordul, hogy az orvos átmeneti időre a napi szükséglet többszörösét rendeli. Ilyenkor tartsuk be gondosan előírásait, saját elhatározásunkból tehát ne szedjünk korlátlanul vitaminkészítményeket. Az ártalmatlannak gondolt C vitamin is okozhat bajt - elősegíti a vesekövességet, hasmenést okozhat, ugyanakkor, ha nagyobb mennyiséget fogyasztunk, csökken a felszívódása, azaz kisebb mennyiség hasznosul.

Horváth, K.

belgyógyász, endokrinológus, adjunktus

| vitamin, C-vitamin, skorbut, vesekő
2002-07-29 11:06:06
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop