Egy csipet só - Az ásvány- és nyomelemhiány megelőzhető (2.)

Az élő szervezetben végbemenő anyagcseréhez az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek. Ha a táplálék valamelyikből túl keveset tartalmaz, vagy annak felszívódása akadályokba ütközik, az betegséghez és akár halálhoz is vezethet...

ásványanyag, nyomelem, Hiányállapot | Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(4):23-25   Celsus Kft. | Gálik, Á.

A kiegyensúlyozott táplálkozás valamennyi életfontosságú elemből kielégíti szervezetünk szükségletét, ám a zaklatott és rendszertelen étkezés, a gyakori és egyoldalú diéták előbb-utóbb veszteséget okoznak.

Egyes elemek aránylag nagy mennyiségben vannak jelen szervezetünkben. A csontokban és a fogakban megtalálható kalcium és foszfor a testtömeg 2, illetve 1,5%-át alkotja. A vasra mindössze a testtömeg 0,006%-a jut, de ez az elem is létfontosságú. Egyes elemekre még a vasnál is kisebb - „nyomnyi” - mennyiségben van szükségünk. Ezeket nyomelemeknek nevezzük. Íme a legfontosabbak.

Cink

Legnagyobb a koncentrációja a szemben, a hajban és a férfi nemi szervekben, de megtalálható a májban, a vesékben és az izmokban is.

Szervezetünk kb. 2,5 g cinket tartalmaz, amely számos - úgy 70 különböző - enzim alkotórésze, többek között a hasnyálmirigy által termelt inzulinnak.

Megfázás, nátha, torokfájás esetén a gyógyulási időt lerövidíti, ez a hatása azonban csak felnőtteknél figyelhető meg.

Még nem teljesen tisztázott módon, de a cink gátolja a rákos sejtek szaporodását, ezért a rák gyógyításában nagy szerephez juthat.

Szükséges napi minimális mennyiség: 15-20 mg

Hiányállapotok: cink hiányában a gyerekeknél törpenövés, kisfiúknál a herék elsorvadása jelentkezik. Felnőtteknél elhúzódó sebgyógyulást, csökkent étvágyat és ízérzést, letargiát, hasmenést, de cinkhiány esetén meddőség is megfigyelhető.

A legjobb cinkforrás: máj, tojás, hüvelyesek.

Szelén

A szelén funkciója szorosan kapcsolódik az E-vitaminéhoz, azaz antioxidánsként működik. Megköti a szabad gyököket, ezáltal gátolja a daganat kifejlődését, illetve rákos betegeknél csökkenti a mortalitást. A szelénre a glutation-peroxidáz enzim felépítéséhez van szükség, ez a szervezet egyik természetes antioxidánsa.

Szervezetünkben mintegy 6 mg szelén van, a májban a legmagasabb koncentrációjú, de a fogzománcban és a körömben is kimutatható. A szelénszükséglet megállapításához kevés, emberen végzett kísérlet áll rendelkezésre, ezért a szelénbevitelre vonatkozó javaslatok főleg állatkísérleteken alapulnak. Ennek felső határa 0,2 mg, mert feltételezik, hogy az ennél nagyobb mennyiségű szelén toxikus hatású.

A kutatási eredmények alapján a szelén nem akadályozza meg a bőrrák kialakulását, azonban más típusú rákbetegségeknél megelőző hatású. Különösen kiugró eredményeket tapasztaltak a tüdő-, prosztata-, vastagbél- és végbélrákok esetében.

Szükséges napi minimális mennyiség: 70 mikrogramm

Hiányállapotok: az alacsony szelénvérszint fokozza a szív-ér betegségek kockázatát.

Jó szelénforrásnak mondható a tengeri állatok húsa, a máj, a vese és a teljes kiőrlésű gabonamagvak. Az élelmiszerek szeléntartalmát a talaj szeléntartalma döntően befolyásolja!

Vas

A vas a légzőfunkciók esszenciális eleme. A szöveti oxidációban szerepet játszó enzimek és az oxigéntranszportot végző hemoglobin működése egyaránt a vashoz kötött. A szervezet vaskészletének 70%-a a hemoglobinban, a többi a májban, a lépben és a csontvelőben raktározódik.

Nőknek a terhesség alatt és a szülést követően - a nagy vérveszteség miatt is - nagyobb a vasszükségletük.

Többféle oxidációs állapota miatt redoxifolyamatokban játszik szerepet.

A vas felszívódását csökkentik a csersavtartalmú tápanyagok, így a kávé, tea, de a gabonamagvak korpájában lévő fitátok is, mivel a vassal oldhatatlan komplexet képeznek.

Szükséges napi minimális mennyiség: 18 mg

Csökkent vasbevitel esetén romlik a vér hemoglobintartalma, és kifejlődik a vérszegénység. A vashiánynak kezdetben nincsenek tünetei, de amilyen mértékben apad később a szervezet vastartaléka, úgy leszünk egyre gyengébbek, levertebbek, fáradtabbak, sápadtabbak. Az enyhe vashiányban szenvedő nők fázékonyabbak, hajuk hullik.

Vasforrások: a baromfi-, a halhús, de ki kell emelni a májat is, mert a szervezet jó C-vitamin-ellátottság mellett a vas felszívódását és hasznosulását ezekből fokozott mértékben tudja megoldani.

Króm

E nyomelemet elsősorban a fogyókúrázók és a testépítők magasztalják, de hatékony cukorbetegség és szívbaj esetén is. Nélkülözhetetlen a növekedéshez és az egészségmegőrzéshez is. A króm a szövetekben igen kis koncentrációban van jelen, és az életkor előrehaladtával mennyisége csökken.

Az emberi szervezet krómtartalma pontosan nem ismert, de aktívan részt vesz a szénhidrát-anyagcserében.

Csökkenti a koleszterinszintet, az LDL-(rossz) koleszterint és a triglicerinszintet. Feltételezik, hogy hiánya a koszorúér-megbetegedések egyik okozója, és a glukóz nem megfelelő felhasználásához is vezethet. A krómhiány önmagában még nem okoz cukorbetegséget, de a hajlamot fokozhatja. Szükséges napi minimális mennyiség: 200 mikrogramm

Krómforrások: teljes kiőrlésű gabonamagvak, hüvelyesek, máj és sajt.

Réz

Az oxidációs folyamatokban részt vevő enzimek alkotórésze, az ember szervezetében 80 mg található belőle, főleg a szemben, a májban, a szívben, a vesében, az izomzatban és az agyban.

A vérképzésben és a központi idegrendszer zavartalan működésében is rézre van szükség. Sok enzim működéséhez is szükséges. Szerepe van a csontok növekedésében. Fokozza a termékenységet.

Szükséges napi minimális mennyiség: 3 mg

Az élelmiszer-nyersanyagok közül a legtöbb rezet főleg a kagyló - különösen az osztriga -, az ehető magvak, a kakaó, az élesztő és a máj tartalmazza.

Hiánya ritkán fordul elő, de akkor alacsony lesz a fehérvérsejtszám, hajszín- és hajszerkezet-változás figyelhető meg, de ez nem azonos a természetes őszüléssel. Általában olyanoknál jelentkezik, akik Crohn-betegségben vagy súlyos lisztérzékenységben - coeliakia - szenvednek, vagy a szervezetükben valamilyen öröklődő betegség miatt a réz nem tud kellőképpen felszívódni.

dr. Gálik Ágnes

| ásványanyag, nyomelem, hiányállapot
2007-04-14 23:42:10
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop