A szelén fokozza a diabétesz kockázatát?

Elképzelhető, hogy a szelén táplálék-kiegészítőként való szedése fokozza a 2. típusú diabétesz kockázatát, olvashatjuk egy vizsgálat jelentésében.

szelén, cukorbetegség | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Az Annals of Internal Medicine online kiadásában megjelent vizsgálat nem bizonyítja, hogy a szelén-kiegészítők szedése okozná a 2. típusú diabéteszt. A szerzők csupán azt írják, a szelén nem akadályozza meg a 2. típusú diabéteszt, sőt, fokozhatja a betegség kialakulásának kockázatát.

A szelén a talajban és a növényekben megtalálható ásványi anyag. A szervezetnek kis mennyiségben szüksége van rá, de nagy mennyiségben hajhullást, gyomorpanaszokat, idegkárosodást okozhat, és gyengíti a körmöket is.

Dr. Saverio Stranges, a buffalói egyetem kutatója, aki ma Nagy-Britanniában dolgozik, mintegy 1200 amerikai felnőttet vont bele egy rákmegelőzéssel foglalkozó vizsgálatba. A résztvevők átlagéletkora 63 év volt, valamennyien olyan helyen laktak, ahol a talajnak alacsony volt a szeléntartalma, és valamennyiüknek volt már bőrrákja, (nem melanoma) 2. típusú diabétesze azonban nem.

A vizsgálat elsősorban a szelén és a rák kapcsolatát vizsgálta, de a kutatók feljegyezték és követték a 2. típusú diabétesz új előfordulásait, mivel korábbi állatkísérletek azt igazolták, hogy a szelén alkalmas lehet ennek megelőzésére.

A véletlenszerű válogatásban, placebo alkalmazásával végzett vizsgálat résztvevőit átlagosan 8 évig követték. Ez alatt az idő alatt a szelén-csoportban 58, míg a placebo-csoportban 39 résztvevőt diagnosztizáltak 2. típusú diabétesszel.

A vizsgálatban a résztvevőknek csak egy szűk csoportját vonták be – a nem melanomás bőrrákosokat – és a cél nem a diabétesz kutatása volt. További vizsgálatokra van még szükség annak kiderítésére, hogy a szelén valóban fokozza-e a diabétesz kockázatát.

| szelén, cukorbetegség
2019-11-28 19:40:11
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop