A magas dózisú D-vitamin pótlás nem véd a szívbetegség ellen

Nem előzi meg a szív- és érrendszeri betegségeket a havonkénti magas dózisú D-vitaminpótlás - derítették ki új-zélandi kutatás egy nagy létszámú kutatásban, amelynek eredményeit a JAMA Cardiology orvostudományi folyóiratban ismertették.


Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az alacsony D-vitamin szintű emberek között több a szív- és érbeteg, de a D-vitamin pótlás klinikai tesztjei nem mutattak hatást, valószínűleg mert túl kicsi volt az adag, a szerzők feltételezése szerint.

Az Auckland Egyetem kutatói több mint 5100 felnőttet vontak be vizsgálatukba, a résztvevők kora átlagosan 66 év volt. 25 százalékuk volt D-vitamin hiányos.

A résztvevőket véletlenszerűen osztották két csoportba, vagy D3- vitamint, vagy placebót kaptak, kezdetben 5.0 milligramm dózisban (200 000NE), majd havonta 2,5 milligramm (100 000 NE) dózisban.

Több mint három év követés után 303 résztvevőnél - 11,08 százaléknál - alakult ki szív-és érrendszeri betegség a D-vitamin pótlást kapók körében és 293 résztvevőnél - 11,5 százalék - a placebót kapók körében.

Hasonló volt az eredmény a próbát D-vitamin hiánnyal kezdő résztvevők esetében, az infarktus, a szívelégtelenség, az angina pectoris, a magas vérnyomás és a stroke esetében.

Tehát a kutatás nem támasztotta alá a havonként adott magas dózisú D-vitamin pótlás hatásosságát a szív- és érbetegségek megelőzésében.

| magas dózisú D-vitamin pótlás, szívbetegség, szív- és érrendszeri betegség
2017-04-14 23:09:07
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop