Alacsony és magas magnéziumszint

Hipomagnezémia (a vér alacsony magnéziumszintje) a vér 0,8 millimól per liternél (mmol/l) alacsonyabb magnéziumkoncentrációja. Azok a rendellenességek, melyekben az alacsony vér magnéziumszint előfordul, bonyolultak és általában anyagcsere- és táplálkozási rendellenességek következményei.

| InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K

Kép: Cleveland Clinic

Az alacsony magnéziumszint

Leggyakoribb okai az éhezéshez vagy hibás felszívódáshoz társuló csökkent bevitel, és a vesék megnövekedett kiválasztása. Alacsony magnéziumszint gyakran fordul elő azokban is, akik nagy mennyiségű alkoholt fogyasztanak, vagy elhúzódó hasmenésük van. Aldoszteron, antidiuretikus hormon vagy pajzsmirigyhormon magas szintjei hipomagnezémiát okozhatnak a vesék magnézium-kiválasztásának növelésével. Húgyhajtó-kezelés, az amfotericin-B nevű gombaellenes szer, vagy a ciszplatin nevű rákellenes gyógyszer is okozhat hipomagnezémiát.

Tünetek

A hipomagnezémia étvágytalansághoz, hányingerhez, hányáshoz, aluszékonysághoz, gyengeséghez, személyiségváltozásokhoz, izomgörcsökhöz és remegéshez vezethet. Ha hipokalcémiával összefüggésben fordul elő, akkor először pótolni kell a magnéziumot, mielőtt a kálciumrendellenesség eredményesen kezelhető.

Kezelés

A magnéziumot akkor pótolják, ha hiánytüneteket okoz, vagy ha a magnéziumkoncentráció nagyon alacsony (0,5 mmol/l-nél alacsonyabb). A magnéziumot be lehet vinni szájon át, illetve izomba vagy vénába adott injekció formájában.

Magas magnéziumszint

A hipermagnezémia (a vér magas magnéziumszintje) a vér 1,1 millimól per liternél (mmol/l) magasabb magnéziumkoncentrációja.

Szinte soha sem fordul elő magas magnéziumszint, hacsak az illetőnek nincs veseelégtelensége, vagy nem szed magnéziumot tartalmazó gyógyszereket, például bizonyos savkötőket vagy hashajtókat.

Tünetek

A magas magnéziumszint gyengeséghez, alacsony vérnyomáshoz és elégtelen légzéshez vezethet. A szívverés megállhat, ha a magnéziumkoncentráció 6-8 mmol/liter fölé emelkedik.

Kezelés

A súlyos hipermagnezémia kezelése intravénás kálcium-glukonát adásával, és a keringési, illetve légzési rendszer támogatásával történik. Erős intravénás húgyhajtók növelhetik a vesék magnézium-kiválasztását. Ha a vesék nem működnek jól, művesekezelésre lehet szükség.

| magnéziumszint
2023-06-06 11:38:33
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop