Az anya D-vitaminszintje befolyásolja a gyermek csontjainak állapotát

Ha a terhes nők D-vitamint szednek, gyermekeik csontja erősebb lesz majd akár évek múlva is, olvasható egy brit tanulmányban. Újdonság a kutatásban az, hogy kiderült, nem annyira a csecsemő D-vitaminszintje a meghatározó, hanem inkább a terhes anyáé.

terhesség, D-vtamin, csont | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
A kísérletben 198 anyát vizsgáltak, majd 9 évvel a szülés után a gyermekek csontjainak állapotát felmérték, és megállapították, hogy a vitaminhiányban szenvedő anyák gyermekeinek gyengébbek voltak a csontjai, míg azok gyermekei, akik vitaminpótlást kaptak, vagy többet tartózkodtak a napon, erősebb.

Cyrus Cooper professzor, a kutatócsoport vezetője szerint eredményeik bizonyítják, hogy az anya terhesség alatti D-vitamin szintje hatással van gyermeke csontjainak fejlődésére, és a később a csontritkulás kockázatára.

A kísérlet során az anyai vér illetve a köldökzsinórvér elemzésével megvizsgálták, hogyan segíti a D-vitamin a méhlepényen keresztül a kalcium-anyagcserét, majd kilenc évvel a szülés után a kutatók megmérték a gyermekek csontjainak ásványi anyag tartalmát.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a nőknek csak abban az esetben kell külön D-vitamint szedniük, ha hiányuk van, amit csak orvos állapíthat meg.

A csontok egészségének megőrzése az egész élet folyamán igen fontos. A rendszeres testmozgás és súlyzózás, valamint az egészséges, kiegyensúlyozott étrend, a dohányzás elhagyása és az alkoholfogyasztás mérséklése mind hozzájárul az egészséges csontokhoz.

BBC News
| terhesség, D-vtamin, csont
2006-01-10 00:49:26
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop