Cinkhiány

A cink mindenhol jelen van a szervezetben, mivel több mint kétszáz enzimnek az összetevője, köztük az RNS- és DNS-szintézisért felelős enzimeké is. A legtöbb cinket tartalmazó szövetek a csontok, a máj, a prosztata és a herék.

| InforMed Hírek18   InforMed | Sarkady, L.

A cink ásványi anyag, amire az emberi szervezet sejtjeinek szüksége van ahhoz, hogy meg tudjanak küzdeni a baktériumokkal és a vírusokkal, valamint hozzájárulnak a DNS termeléséhez, amely szabályozza a szervezet működését. Segít gyógyítani a sebeket, segíti a szag- és ízérzést, és fontos a csecsemők és a gyermekek növekedése számára. 

A cink szintje a vérben az étrendben levő cink mennyiségétől függ. Hús, máj, tojás és tengeri ételek gazdag forrásai a cinknek, viszont a gabonafélék nem. A teljes kiőrlésű gabonafélék tartalmaznak olyan anyagokat, mint a rostok és a foszfát, melyek gátolják a cink felszívódását. Van, aki rendszeresen eszik agyagot, ami meggátolja a cink felszívódását, és cinkhiányt eredményez. Egy öröklött rendellenesség (enteropátiás akrodermatitisz), melyben a cink nem tud felszívódni, szintén okozhat cinkhiányt.

Mennyi szükséges?

Egy felnőtt férfinek napi 11 mg, egy felnőtt nőnek 8 mg kell. annak, aki terhes vagy szoptat, többre van szüksége - kb. 12 milligrammra. A gyermekeknek életkortól és nemtől függően 2–11 milligrammra van szükségük. Beszéljen gyermekorvosával arról, hogy milyen mennyiségben adja gyermekének.

Eleget kapunk-e belőle?

Valószínűleg igen - a legtöbb civilizált ember hozzájut. Egyes tényezők azonban megnehezíthetik a felhasználását, ideértve a gyomor-bél műtéteket, az alkoholfogyasztást és betegségeket, például a fekélyes vastagbélgyulladás vagy a Crohn-betegség. És azoknak az embereknek, akik nem esznek húst vagy állati termékeket, nehezebb lehet elegendő mennyiségű cinkhez jutni az ételekből. 

Mi történik, ha nem kapok eleget?

Lehet, hogy a gyermekek lassabban növekednek és késik a pubertás. Azoknál a felnőtteknél, akiknél alacsony a cinktartalom, hajhullás, hasmenés, fekélyek a szemen és a bőrön, valamint étvágytalanság jelentkezhetnek.  Befolyásolhatja a férfiak libidóját is. Mielőtt kiegészítést kezdene szedni, beszéljen orvosával. Ezeket a problémákat nemcsak a cink hiánya okozhatja.

Egészséges bőr

A cink segíti a bőrt abban, amit a feladata: véd a hőtől és a hidegtől, a baktériumoktól és a vírusoktól. Orvosa felírhat egy cinktartalmú kiegészítőt vagy kenőcsöt bizonyos bőrproblémákra, például pattanások kezelésére.

Meg tudja gyógyítani a náthát?

Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy ha cink-tablettát vagy -szirupot a nátha kezdetétől szed valaki, akkor tünetei nem lesznek súlyosak vagy tartósak. Még kutatásokra van szükség annak kiderítésére, hogy valóban hasznos-e, és ha igen, hogyan kell bevenni. 

Segít az életkorral összefüggő makuladegeneráció (AMD) megelőzésében

Ez egy olyan szembetegség, amely látásvesztést okoz az idő múlásával. Az AMD (Age-Related Macular Degeneration) fokozott kockázatával rendelkezők körében végzett vizsgálat kimutatta, hogy a napi multivitaminnal (A és C vitaminnal, a béta-karotinnal és a rézzel) történő cink szedése segíthet elkerülni. Azonban más tanulmányok nem mutatták ugyanazt az eredményt. Akinél fokozott az AMD kockázata, beszéljen orvosával, hogy kiderítse, ajánlja-e multivitamin szedését.

Forrás: Osztriga

Semmi sem múlja felül az osztriga cinktartalmát. Egy adag kagylóban 74 milligramm cink van. Ez ötször annyi, mint amennyi a napi szükséglet. Egye citrommal nyersen, vagy süsse spenót, hagyma, zsemlemorzsa és parmezán-sajt keverékben.

Forrás: Tarja steak

A túl sok vörös húst - különösen a zsírosát - összekapcsolják az egészségügyi problémákkal, bár azok sok bizonyos, alapvető tápanyagot szállíthatnak, köztük a cinket. Csak kis adagot kell fogyasztani, és amellett sok zöldséget. Egy adag körülbelül 7 milligramm cinket tartalmaz.

1Forrás: Alaszkai királyrák

Szeleteljünk fel egy citromot, és olvasszuk meg kevés vajjal, így királyi lakomában lesz részünk. Egy adag 7 milligramm cinket tartalmaz. Egy kis gyakorlat szükséges ahhoz, hogy a húst kifejtsük a páncélból, de ez is fél szórakozás. Ráadásul lassabban kell fogyasztani, ami egészségesebb, mert kevésbé valószínű, hogy túl sokat eszünk belőle.

Forrás: Sötét csirkehús 

Adagonként 2,4 milligramm cink van benne, a bőr nélküli csirkemellben kevesebb mint 1 milligramm. Próbáljon ki néhány pörkölt csirkecombot pirított kelkáposztával, egészséges, ízletes étel.

Forrás: Kesudió

Mi lenne egy cinkben gazdag snack? A kesudióban 1,6 milligramm cink van adagonként. Cukorka vagy chips helyett sokkal egészségesebb. Azért ellenőrizze adagjait. Noha egészséges, a kesudió tele van kalóriával és zsírral is.

Cink-kiegészítők

Annak ellenére, hogy a legtöbb ember elegendő mennyiségű cinket kap húsban gazdag étrend esetén, egyesek többet fogyasztanak - önmagában kiegészítőként vagy a multivitamin részeként. Ez hasznos lehet, ha nincs elegendő a normál étrendben. Ez nem mindig biztonságos, keresse fel először orvosát.

A túl sok cink árthat

A cink felesleg hasmenést, gyomorgörcsöt, fejfájást és émelygést okozhat. És ha túl sokáig szedi, akkor csökkentheti a réz szintjét (egy másik nélkülözhetetlen tápanyag), gyengíti az immunrendszert és a HDL - vagy “jó” - koleszterinszintet. Napi 40 mg-nál több cinket bevenni, ha csak orvosa másképp nem rendeli. Mielőtt gyermekének cinkkiegészítőt adna, feltétlenül beszéljen gyermekorvosával.  

Kölcsönhatások gyógyszerekkel

A cinkkiegészítők gyengíthetik az antibiotikumok hatását, és az antibiotikumok megnehezíthetik a cink felhasználását. A kiegészítők megnehezíthetik egyes gyógyszerek felszívódását is. Cink-kiegészítő szedése előtt beszéljen orvosával. 

Sarkady László dr.

| cink, hiány, cinkhiány, cinktöbblet
2020-07-20 11:02:09
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop