D-vitamin-hiány és többlet

A D-vitamin két formában létezik. A D2-vitamin (ergokalciferol) olyan élesztőben található, melyet ibolyántúli fény (besugárzás) hatásának tettek ki, a D3-vitamin (kolekalciferol) pedig halmájolajakban és tojássárgájában található.

D-vitamin | InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K
D3-vitamin a bőrben is termelődik, mikor a bőrt ibolyántúli sugárzás (pl. napfény) éri. A tejet dúsíthatják a D-vitamin valamely formájával. A májban a D-vitamin olyan formává alakul át, amelyik szállítható a vérben. A vesében ez a forma tovább módosul, és így D-vitamin-hormonok jönnek létre, melyeknek fő funkciója, hogy fokozzák a kálcium felszívódását a belekből, és elősegítik a normális csontképződést.

D-vitamin-hiányban a kálcium- és foszfátszint csökken a vérben, ennek következménye csontbetegség, mert nem áll rendelkezésre elegendő kálcium és foszfát az egészséges csontok fenntartásához. Ezt az állapotot gyermekekben angolkórnak (rachitisz), felnőttekben pedig csontlágyulásnak (oszteomalácia) hívják.

D-vitamin-hiányt okozhat akár az elégtelen napfény, akár a D-vitamin hiánya az étrendből. A D-vitamin hiánya a terhesség alatt csontlágyulást hozhat létre a nőben, és angolkórt az újszülöttben. Mivel az anyatej nem tartalmaz nagy D-vitamin-mennyiséget, szoptatott csecsemőkben angolkór alakulhat ki, még a trópusokon is, ha a napfénytől védve vannak. Ez a hiány előfordulhat idősebb emberekben, mert az ő bőrük kevesebb D-vitamint termel napfény hatására. Az angolkór számos ritka formája öröklődő, ezeket a D-vitamin anyagcsere zavara okozza.

Tünetek, kórisme és kezelés

Csecsemőknél izomgörcs (tetánia) lehet az angolkór első jele, melyet az alacsony kálciumszint okoz. Az idősebb csecsemő nehezen kezd ülni és mászni, és a koponyacsontok közti rések (kutacsok) záródása késhet. Az 1 és 4 év közötti gyermekek gerincében rendellenes görbület alakulhat ki, O- vagy X-lábuk lehet, vagy későn kezdenek járni. Az idősebb gyermekek és serdülők járása fájdalmas lesz. A medencecsontok ellapulása a szülőcsatorna szűkületét okozhatja serdülő lányokban. Felnőttekben a csontokból, különösen a gerincből, medencéből és a lábakból való kálciumvesztés gyengeséget okoz és törésekhez vezethet.

Az angolkór és a csontlágyulás kórisméje a tüneteken, a csontok röntgenképén, és a kálcium, a foszfát-, és a D-vitamin-származékok alacsony vérszintjén alapul. Az angolkór és a csontlágyulás D-vitamin szájon át adásával gyógyítható, az ajánlott napi bevitel ötszörösének megfelelő adagban 2 vagy 3 hétig. Az angolkór bizonyos öröklött formái javulnak D-vitamin-hormon kezelésre.

D-vitamin-többlet

Magas vér-kálciumszinttel járó mérgezést okozhat az ajánlott napi D-vitamin-bevitel tízszeresének fogyasztása több hónapon keresztül. A D-vitamin-mérgezés első tünetei csökkent étvágy, hányinger, hányás, melyet heves szomjúságérzet, megnövekedett vizelet-elválasztás, gyengeség, idegesség, és magas vérnyomás követ. A kálcium testszerte lerakódhat, különösen a vesékben, ahol maradandó károsodást okoz. A veseműködés romlik, ami fehérjék vizeletbe jutásához, és az urea (egy salakanyag) vérszintjének emelkedéséhez vezet.

A kezelés a D-vitamin-készítmények fogyasztásának abbahagyásából és alacsony kálciumtartalmú étrend követéséből áll, a magas kálciumszint következményeinek csökkentése érdekében. Esetleg adhatnak mellékvesekéreg-hormonokat (kortikoszteroidokat), hogy csökkentsék a szövetkárosodás kockázatát, továbbá ammónium-kloridot, hogy a vizeletet savasan tartsák, csökkentve a kálciumkövek kialakulásának veszélyét.

| D-vitamin
2009-02-11 13:03:28
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop