D-vitamin pótlás: semmi előnnyel nem jár

Egészséges embereknél a D–vitamin kiegészítők népszerűségét nem támasztják alá a randomizált klinikai tanulmányok eredményei, írja egy meta-analízis a Lancet Diabetes & Endocrinology folyóiratban. Sőt kijelentik, hogy ez a jövőben sem fog változni.

D-vitamin, csontritkulás, stroke, szívbetegség, táplálékkiegészítők | InforMed Hírek12   InforMed | Sarkady, L.

Az iparosodott országokban sok embernél áll fenn D-vitaminhiány, amely a tapasztalati vizsgálatok szerint nem csak a csontanyagcsere zavaraival áll kapcsolatban. Arra is voltak megfigyelések, hogy a hiány szív-keringési betegségekkel és rákkal is társulna. Az erről szóló orvosi közlemények megemelték a D-vitamin iránti keresletet.

Az Egyesült Államokban a D-vitaminkiegészítők forgalma a 2002 évi 42 millió US$-ról több mint tízszeresére, 605 millió $-ra nőtt 2011-re. Egyre több egészséges ember igényli az un. „napfény-hormont”. Az említett tanulmány értelmében viszont nem lehet oki összefüggést találni. Mindenesetre lehetséges, hogy az alacsonyabb D-vitaminszint csupán egy olyan rossz egészségi állapot jelzője, amelynek más oka van.

Erre bizonyíték viszont csak randomizált klinikai vizsgálatsorozat útján lenne nyerhető. Az utóbbi évtizedben számtalan ilyen vizsgálat történt. Gyakorlatilag mindnél a D-vitaminnak a csontanyagcserére és a törésekre, illetve azok következményeire való befolyását vizsgálták. Másodlagos végpontként viszont a szív-keringési megbetegedésekre és a rákra gyakorolt hatásokat is górcső alá vették.

Mark Bolland (Aucklandi Egyetem, Új-Zealand.) és mtsai ezeket a „mellékeredményeket” most összefoglalták egy meta-analízisben a szakirodalom alapján. A bizonyíték az alábbiakon alapszik: kilenc tanulmány (n=48647 személy) a szívinfarktusra és ischaemiás szívbetegségekre való hatást; nyolc tanulmány (n=46431) a stroke-ra és agyérbetegségekre; valamint hét (n=48167) a rákbetegségekre történőt vizsgálta.

Az elemzők ezenkívül összefoglalták az adatokat 22 tanulmányból (n=76497) a törések, mint végpont tekintetében is. Ebben az utolsó végpontban csak két vizsgálatsorozatban (intézeti bennlakóknál) volt kedvező hatás igazolható, és ez is csak úgy, ha a D-vitamint kalciummal kombinálták (amint ezt egyébként az irányelvek is ajánlják). A szív-keringési betegségekre a D-vitamin pótlásnak semmiféle befolyása nem volt.

Bolland azt a nézetet képviseli közleményében, hogy a jövőbeni vizsgálatok ezen nem fognak változtatni. Ebben a kérdésben ő az adatelemzés egy új formájára támaszkodik: a tanulmányok eredményeit egy idővonalon végzi el, ami által minden egyes közleményt az előző bizonyítékokkal kötnek össze. Ha az idővonalon lévő eredmény állandó marad (vagy egy magát idővel megújító sávszélességen belül), akkor a jövőbeni kutatásoktól semmi változás sem várható, hangzik a szekvenciális meta-analízis alapelve. Pontosan ezt akarja Bolland igazolni.

Tovább az az érv sem igaz, hogy a D-vitamin, ha már nem is használ, legalább semmit sem árt, figyelmeztet a szerkesztői véleményében Karl Michaelsson (Uppsalai Egyetem, Svédország). Ő nem régen az „Uppsala Longitudinal Study of Adult Men” elnevezésű vizsgálatsorozatban kimutatta, hogy a halálozás nem csak D-vitamin hiánynál fokozódik, hanem túl magas D-vitamin szintnél is (American Journal of Clinical Nutrition 2010; 92: 841-8). Ezért mindenképpen jogos az aggodalom, hogy a D-vitamin pótlók kárt is okozhatnak, írja Michaelsson.

Kapcsolódó rovatok:
Csontritkulás (oszteoporózis)
Szív és érbetegségek
Agyérkatasztrófák (stroke)
Rák


Forrás: Vitamin D-Supplemente: Meta-Analyse sieht keinen Zusatznutzen

| D-vitamin, csontritkulás, stroke, szívbetegség, táplálékkiegészítők
2014-02-03 22:56:23
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop