Egy tanulmány szerint a vitaminok védik a bőrt

A napfény okozta vitaminhiány miatt hamarabb öregszik a bőr és a bőrrák valószínűsége is nagyobb, derült ki egy új tanulmányból. A cikk szerint az A-vitamint tartalmazó bőrápolók megelőzhetik a napfény miatti bőrkárosodást.

A-vitamin, vitaminok, napfény, receptor, AP-1 | The New York Times Health News Service   Medincorp | Vergano, D.

A bőrgyógyászok már régóta figyelmeztetnek, hogy megfelelő védekezés nélkül a nap bőrrákot és gyorsabb öregedést okozhat. Mindezek ellenére a bőrrák még mindig a leggyakoribb ráktípus az Egyesült Államokban; az American Cancer Society adatai szerint legalább 9200 amerikai halálát okozza évente, ebben az évben pedig körülbelül 1 millió új bőrrákos esetet fognak diagnosztizálni.

Eddig nem tudtuk pontosan, hogy az ultraibolya (UV) sugarak miként segítik elő a rákot és a bőr ráncosodását.

A napfény megakadályozza a bőr A-vitamin termelését, jelentették ki a University of Michigan kutatói. A csoport dr. Zengquan Wang vezetésével önkénteseken ellenőrizte az UV-sugarak hatásait. Az önkénteseket különböző ideig tették ki UV-fény hatásának. Egy-két órai hatás után a bőrben a vitamint termelő receptorok mennyisége a felére esett vissza. Egy rövidebb vakáció - három napi napfürdő - már a receptorok 80 százalékát semmisítette meg, ami a vitamintermelésben is éreztette hatását, olvashattuk a Nature Medicine áprilisi számában.

"Ha a bőr A-vitamin tartalma 80 százalékkal lecsökken, annak jelentős hatása van a bőrre" - mondta dr. John J. Voorhoes, a tanulmány társzerzője.

A bőrben az A-vitamin nyújt védelmet az AP-1 jelzésű, romboló hatású proteinnel szemben. Az egészséges bőrben a két vegyület egyensúlyban van, így az elöregedett sejtek helyére mindig megfelelő új keletkezik.

A-vitamin nélkül az AP-1 veszi át az ellenőrzést, és gátolja a normális újratermelődési folyamatokat; ez okozza az apró ráncokat, amelyek idővel egyre vastagodnak. "Az AP-1 a világ legtöbbet tanulmányozott rákot elősegítő faktora" - tudtuk meg dr. Voorhoestól.

"A kísérleteket emberi bőrrel végezték, ami igazi technikai kihívás" - jelentette ki dr. Barbara Gilchrest, a Boston University munkatársa, aki kísérő cikket is írt a Nature Medicine-ben megjelent tanulmány elé. "Egyre biztosabb, hogy az A-vitamin rendkívül fontos vegyület a környezeti támadások kivédésében" - tette hozzá.

Sok élelmiszer tartalmaz A-vitamint, de a napfény által elpusztított vitaminmennyiséget sem így, sem tablettában nem nagyon lehet pótolni, hiszen az A-vitamin nagy mennyiségben toxikus. Ehelyett dr. Voorhoes és kollégái olyan oldatot készítettek, amely 0,1 százalékban tartalmaz A-vitamint is, és ezt kipróbálták az önkénteseknél is. A napfény ugyanúgy csökkentette a receptorok mennyiségét az alanyok bőrében, de az anyag 16 óra alatt visszatermelődött, szemben az oldattal nem kezelt alanyokkal, akiknél ehhez két és fél napra volt szükség.

A Renova nevű, pattanások és ráncok ellen ajánlott készítmény már tartalmaz A-vitamint, jegyezte meg dr. Voorhoes. Ennek ellenére az eredményeket egy másik kutatócsoportnak is meg kellene ismételnie, mielőtt a kozmetikai cégek ilyen termékek fejlesztésébe fognának.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| A-vitamin, vitaminok, napfény, receptor, AP-1
2002-07-31 23:43:57

Web Design & Development Prowebshop