Egyszerű megoldások, hogy télen is rendben legyen az immunrendszerünk

Miért vagyunk fogékonyabbak a betegségekre télen? A mögöttünk hagyott, járvánnyal terhelt években sokakban erősödött a tudatosság mind a higiénia, mind az egészségmegőrzés terén. Nehéz pozitív hozadékait találni a pandémiának, ha mégis minden rosszban keresnénk valami jót, akkor ezt talán meg lehet említeni. Az alapos fertőtlenítés vagy a rendszeres kézmosás minden évszakban kifizetődő, télen pedig különösen, amikor kifejezetten kedvező a környezet a vírusok terjedésének.

| InforMed Hírek29   InforMed | Sándor, K.

Kép: Hirdető

A tél a betegségek időszaka, ezért az általános higiénia mellett az is nagyon fontos, hogy gondoskodjunk immunrendszerünk megfelelő felkészítéséről ezekre a napfényben ínséges hónapokra. Több oka is van az immunrendszer téli gyengélkedésének, de szerencsére lehetőségeink is akadnak szép számmal, ha szeretnénk erősebbé és ellenállóbbá tenni. Nézzünk is meg néhányat ezek közül.

Az ősz és a tél hagyományosan a légúti megbetegedések időszaka, sokunkat nem kímél meg a nátha és a torokfájás ezekben a hónapokban. Több oka is van a gyakoribb járványoknak hogy ezekben az évszakokban . A kinti hideg gyakran beltérre kényszeríti az embereket, ahol összezsúfolódva remek terepet biztosítanak a kórokozók terjedésének. Az alacsonyabb hőmérséklet ráadásul általánosságban lassabb és gyengébb immunválaszt eredményez, ami alapvetően fogékonyabbá teszi a szervezetet a fertőzésekre.

Tehát alapvetően több időt töltünk a négy fal között, így még kevesebbet a napon – az egyébként is napfényben szegény időszakban. Emiatt kevesebb D-vitaminhoz jut a szervezetünk, ami szintén vezethet az immunrendszer gyengüléséhez. A mozgásszegényebb mindennapok és a nyomasztó sötétség depresszív hatása szintén olyan tényezők, amelyek gyengítik a szervezet ellenállóképességét.

Mit tehetünk immunrendszerünk erősítéséért?

Szerencsére a tél beköszönte soha nem a világ végét jelzi, hanem egy teljesen természetes jelenség, amellyel az emberiség évezredek óta él együtt. Ezért nem kell semmi bonyolult vagy szokatlan megoldásra gondolni, csupán teljesen egyszerű, hétköznapi tippekre.

Aludjunk sokat

A megfelelő minőségű és mennyiségű éjszakai alvás kulcsfontosságú általános egészségünk szempontjából, hiszen testünk ez idő alatt alatt regenerálódik, ekkor állítja helyre alapvető funkciót. Ha nem pihenjük ki magunkat rendesen, azzal nagyban rontjuk szervezetünk fertőzésekkel szembeni ellenállóképességét.

Ahhoz, hogy a legjobban hasznosítsuk ezt az időszakot és a leghatékonyabb legyen a regeneráció, aludjunk minden éjszaka 7-9 órát, lehetőleg közel azonos időpontokban. Alvás előtt 3-4 órával együnk utoljára, a lefekvéshez pedig teremtsük ideális viszonyokat, igényeinknek megfelelő zaj- és fénymentes környezetet. Ha pedig kifejezetten rossz alvók vagyunk, bizonyos vitaminok segíthetnek nemcsak a könnyebb álomba merülésben, hanem az alvásminőség javításában is.

Maradjunk aktívak

A rendszeres testmozgásnak számos egészségügyi előnye van, amellett, hogy az általános közérzetet javítja, segíti a vérnyomás szabályozását és a stressz csökkentését. Ez pedig elősegíti, hogy keringési rendszerünk képes legyen gyorsan reagálni, ha valamilyen fertőzés kerülne a szervezetbe. Emellett csökkenti a koleszterinszintet, támogatja a test méregtelenítését és a szívbetegségek elleni küzdelemben is remek eszköz.

Beltéren télen is adottak a körülmények a sportoláshoz, de a friss levegőn is hasznos időt tölthetünk, nemcsak szervezetünket felfrissítve, hanem akár egy adag hasznos D-vitamint is magunkba szívva. Ez a módszer akkor lesz igazán hatékony, ha naponta legalább 30 percet töltünk mérsékelt testmozgással. Akár már egy kiadósabb séta is remek megoldás lehet, például munkahelyről hazafelé, amennyiben lehetőségeink megengedik.

Táplálkozzunk kiegyensúlyozottan

Általánosságban is fontos, hogy nagyon sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, télen pedig kifejezetten oda kell figyelnünk a kiegyensúlyozott étrendre. Bizonyos húsokhoz és különböző szénhidrátokhoz rendszeresen és egyszerűen hozzájutunk, de az olyan hasznos táplálékokat hajlamosak vagyunk kihagyni az étrendünkből, mint a halak vagy az olajos magvak, amelyek kifejezetten gazdagok omega-3 zsírsavakban. A spenót, a zeller, a sárgarépa akár pürék, főzelékek formájában is fogyasztható, de érdemes lehet beiktatni a chia magot vagy a lenmagot is napi rutinunkba.

A tél tehát nem az immunrendszerünk legjobb barátja, azonban tudatos étrenddel gondoskodhatunk a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok beviteléről, de akár különböző étrend-kiegészítőket is bátran fogyaszthatunk. A rendszeres testmozgás és a megfelelő pihenés pedig minden évszakban fontos, télen viszont érdemes kifejezetten nagy figyelmet fordítani arra, hogy a hideg, borús idő ellenére is aktívak maradjunk, kellemesen elfáradva egy pihentető éjszakai alváshoz.

| vitaminok, immunrendszer
2023-02-07 16:46:40
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop