Ezek a legjobb ásványi anyag források: indítsd újult erővel az új évet

A december végi, január eleji időszak különösen megterhelő a szervezetünk számára. Hideg van, köd és alig süt a nap. Nem csoda, hogy sokan úgy érzik ilyenkor, hogy teljesen lemerültek az elemeik. Ennek hátterében sokszor ásványianyag-hiány áll: ezek a kémiai elemek ugyanis elengedhetetlenek az energikus élethez. Cikkünkből azt tudhatod meg, hogy melyek a legfontosabb ásványi anyagok és hogyan pótolhatod őket.

| InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

Miért felelősek az ásványi anyagok?

A rövid válasz a kérdésre az lenne, hogy mindenért! Az ásványi anyagok ugyanis - bár szervezetünk alig 4-5%-át teszik ki - minden folyamatban szerepet játszanak a keringéstől az idegrendszer működésén át egészen a hormonháztartásig. Lássuk, hogy miért felelősek a legismertebb és legfontosabb ásványi anyagok!

Magnézium

A magnéziumról köztudomású, hogy fontos szerepe van a csontok és a fogak épségének megőrzésében. Emellett azonban ez az ásványi anyag az izomműködést is támogatja. Ha tehát energiával telve és sportosan szeretnél belevágni az új esztendőbe, a magnéziumbevitelről mindenképp gondoskodnod kell.

Nátrium, kálium

Mindkét kémia elem a szervezet sav-bázis egyensúlyának megőrzésében vesz részt. Hiányuk könnyen gyengeségérzethez és fáradsághoz vezet, de akár szédülés is előfordulhat. A kálium és a nátrium ráadásul az izmok és az idegrendszer optimális működéséből is kiveszik a részüket. Jövőre tehát csakis káliummal és nátriummal feltöltve lehetsz energikus és élettel teli.

Cink

Ha étvágytalannak érzed magad, esetleg a sebeid lassabban gyógyulnak, vagy éppen letargikus állapotban vagy, érdemes cinkhiányra gyanakodnod. Ez az ásványi anyag ugyanis a szénhidrát-anyagcseréért és az inzulinképződésért felelős. Télen különösen fontos a cink pótlása, hiszen megfázás esetén segít rövidebb idő alatt meggyógyulni.

Jód

A jód a pajzsmirigy őre, emellett az anyagcsere-folyamatokban is kulcsszerepet kap. Arról már nem is beszélve, hogy a szellemi működés fenntartásához is elengedhetetlen. A jódhiány ennek megfelelően kedvetlenségben, koncentrációzavarban és fázékonyságban mutatkozik meg.

Vas

A vas fontosságát aligha lehet eléggé hangsúlyozni, a vashiány ugyanis egyenes utat jelent a vérszegénységhez. A vas ráadásul a légzőfunkciók helyes működéséhez is elengedhetetlen, terhes nőknek pedig fokozott vasbevitelre van szükségük.

Ezek a legjobb ásványi anyag források

Zöldségek

A zöldségek szerencsére ma már télen is elérhetők, és telis-tele vannak ásványi anyagokkal. A fejes káposzta például igazi jolly joker: kalciumot, magnéziumot, káliumot és egy kis mennyiségben cinket is tartalmaz. Hasonlóan jó választás a zeller is, ami nemcsak finom, de egészséges is. A zeller igazán gazdag foszforban, káliumban és vasban is.

Ásványvíz

Nomen est omen: az ásványvizek csak úgy hemzsegnek a hasznos ásványi anyagoktól. A szakemberek azt javasolják, hogy olyan ásványvizet válasszunk, melyben a kálium és a magnézium együttes tartalma magasabb, mint a nátriumé. Sóban gazdag étrendünk miatt ugyanis az utóbbit más forrásból is fedezzük. És persze igyunk napi legalább két-három litert!

Étrend-kiegészítők

Akárcsak a vitaminok, az ásványi anyagok is elérhetők kapszula és pezsgőtabletta formájában. Ennek a megoldásnak a legnagyobb előnye, hogy egyetlen készítménnyel pótolhatunk számos ásványi anyagot, például a cinket, a magnéziumot vagy a vasat. Az étrend-kiegészítők közül érdemes az organikus változatokat választani a boltban.

Olajos magvak

Az olajos magvakban az a jó, hogy télen is könnyen hozzáférhetők, és mit sem veszítenek frissességükből. Hab a tortán, hogy rendkívül sokféle ásványi anyagot tartalmaznak: króm, cink, mangán, szelén, és még sorolhatnánk. A dió, a földimogyoró vagy a napraforgómag önmagukban is remek csemegék, de süteményekbe is sütheted őket.

Hal

A húsok közül érdemes a halra szavaznod, ha kicsattanó formában vágnál bele az új esztendőbe. A halak húsa rengeteg fluort, jódot és szelént tartalmaz, miközben értékes vitaminokhoz is hozzájuthatsz. Ha igazán jót akarsz, akkor a tengeri halak mellé teszed le a voksod: ezek ugyanis egészségesebbek, mint a folyami társaik.

Egy kis életmódváltás jövőre

Ahogy olvashattad, az ásványi-anyagok pótlása semmilyen lemondással vagy különösebb erőfeszítéssel nem jár. Ahhoz, hogy a előttünk álló esztendőben tele legyél életerővel, mindössze néhány finomságot és esetleg egy-két étrend-kiegészítőt kell beiktatnod az étkezésedbe. A kiegyensúlyozott táplálkozás többszörösen is meghálálja majd magát: több energia, jobb közérzet és könnyebb hétköznapok.

| ásványi anyagok
2022-01-19 12:20:41
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop