Kalcium pótlással megelőzhető a mellékpajzsmirigy túlműködés

A British Medical Journalben megjelent tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik étrendjüket kalcium-kiegészítővel pótolták, ritkábban fordult elő mellékpajzsmirigy túlműködés, míg kalciumszegény étrend mellett gyakrabban. A mellékpajzsmirigy túlműködés csontritkulást, depressziót, fáradtságérzést és vesekövet okozhat.

kálcium, pótlás, étrend-kiegészítő, pajzsmirigy | InforMed Hírek10   InforMed | Dobos, L.
A betegség 800-ból 1 embert érint, és a kor előrehaladtával gyakoribb, különösen a posztmenopauzás nőknél.

Tavaly sok nő hagyta abban a kalcium szedését, mert egy szakértői testület kimutatta, hogy nem alkalmas a csontritkulással kapcsolatos csonttörések megelőzésére, legalábbis a posztmenopauzás nőknél. Más vizsgálatok a szívroham és stroke magasabb kockázatával hozták összefüggésbe a kalcium-kiegészítők szedését. A szakértők ajánlása szerint egy felnőtt napi kalciumszükséglete 1000-1200 mg.

A mostani vizsgálatba több mint 58 ezer nőt vontak be, a 22 év vizsgálati idő alatt 277-nél diagnosztizáltak mellékpajzsmirigy-túlműködést.

A magas vérkalcium-szint zavart okozhat a sejtek elektromos rendszerében, ezért érzi magát fáradtnak, deprimáltnak a beteg, akit ráadásul csontritkulás és vesekövesség is fenyeget.

A kalciumszegény étrend következtében a mellékpajzsmirigy állandó ingernek van kitéve. Ha a kalciumszint csökken, a mellékpajzsmirigy „bekapcsol”, és kivonja a kalciumot a csontokból, ha viszont elegendő kalciumhoz jut a szervezet, „lekapcsol”.

Ez a vizsgálat volt az első, amely kimutatta, hogy ha a mellékpajzsmirigyek az alacsony kalciumszint miatt túlműködnek, elvesztik a kontrollt, és képtelenek kikapcsolni.

A kutatók azt ajánlják, hogy azok a nők, akiknek kétségeik vannak, hogy szedjenek-e kalcium-kiegészítőt, keressék fel az orvosukat. Azt is kijelentik, hogy további kutatásokra van szükség a kalciumpótlás előnyeinek és hátrányainak megállapításához.

WebMD
| kalcium, pótlás, étrend-kiegészítő, pajzsmirigy
2012-11-04 22:53:56
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop