Kétséges a D-vitamin betegségmegelőző hatása egy tanulmány szerint

Kétséges, hogy a nagy dózisú D-vitaminos táplálék-kiegészítőkkel megelőzhetők az olyan betegségek, mint a rák vagy a cukorbetegség - állapította meg egy francia tanulmány.

A Lancet Diabetes and Endocrinology tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a "napfényvitamin" hiánya nem oka, hanem következménye lehet a rossz egészségi állapotnak.

A D-vitamint a szervezet akkor állítja elő, amikor nap éri a bőrfelületet. Tartalmazza a tojás, a lazac, a hering, a makréla és a halak májának olaja. Ismeretes, hogy elősegíti a kalcium beépülését a csontokba, és egyes kutatások során azt figyelték meg, hogy kapcsolat lehet a D-vitamin alacsony szintje, valamint sok akut és krónikus betegség kockázata között.

A betegségmegelőzést kutató lyoni nemzetközi intézet Philippe Autier vezette kutatócsoportja több száz megfigyelésen alapuló tanulmány és klinikai próba adatait elemezte. A munkák azt vizsgálták, hogyan hat a D-vitamin szintje az egyes betegségek - köztük a rák, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri problémák - kialakulására.

A kutatók megállapították, hogy a randomizált klinikai próbák során, ahol a résztvevőknek betegségmegelőzés céljából adtak D-vitamint, nem ismétlődtek meg a megfigyelésen alapuló tanulmányok eredményei, azaz nem bizonyosodott be a D-vitamin cukorbetegséget, szívproblémákat és vastagbélrákot megelőző hatása sem.

Autier szerint ez az eltérés ara utal, hogy a D-vitamin alacsony szintje az egészség romlását jelzi. A súlyos betegségek, a rák vagy a cukorbetegség csökkentheti a D-vitamin koncentrációját, ám ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a vitamin szintjének emelésével ezek a betegségek megelőzhetők lennének - hangsúlyozta a tudós.
| D-vitamin, táplálékkiegészítő, rák, cukorbetegség
2013-12-10 04:17:31
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop