Táplálékkiegészítők?

A táplálékkiegészítők és vitaminkomplexek helyett az egészséges táplálkozás ajánlatos, de ha már szedjük őket, legalább arra figyeljünk oda, mikor mit veszünk be.

táplálékkiegészítő, multivitamin | InforMed Hírek14   InforMed | Szántó, A.

- Nem lehetne csak egyszerűen enni azt, ami mondjuk az asztalon van? Napjában háromszor, azt enni amit csak találunk, vagy akár még többször? És semmit se szedni hozzá? Mint más, normális családban? - kérdezi egyik reggel a férj, miután jól leszúrom, minek eszik már kora reggel joghurtot. Utána egy ideig nem lehet bevenni semmilyen vitamint, vagy kiegészítőt. Teljesen értelmetlen ugyanis, mert a tejes massza bevonja a nyálkahártyát, azon nem megy át semmi.

- De hát nem te mondtad, hogy enni kell reggel? - kérdezi megszeppenve. - Én mondtam, igen, de ma szombat van! - azzal szélsebesen visszavonulok, mielőtt összerakja, hogy ennek persze semmi értelme. Úgy kell neki, miért nem a joghurt előtt nyelte le őket? Úgy kellett volna, aztán várni 20 percet, aztán mehet a többi. Édes, vacak, zsíros krémjoghurt. Amúgy is rettenet. Nagyon nem mindegy melyik szert vagy vitamint mikor és minek a kíséretében küldjük gyomorra.

Érdemes a kalciumot például sportolás után bevenni valamilyen aminosav-készítmény kíséretében. Akkor épülnek be igazán a helyükre, az izmokba, csontokba. Mindezt sok folyadék kíséretében persze. De a fehérjék beépülése akkor lesz tökéletes igazán, ha kis mennyiségű szénhidráttal vegyülnek (valamilyen édes fehérjepor például). De ez általában tej alapú, így a kalciumot mégse, mert akkor nem szívódik fel olyan jól.

A kalcium beépülése viszont magnéziummal együtt sokkal biztosabb, ezenkívül a C-vitamin is segíti ezt vele egy időben. Viszont ezt ne étkezés után vegyük be, mert a magnézium megköti valamelyest az emésztéshez nélkülözhetetlen gyomorsavat, ettől az emésztés elégtelenné válhat, puffadás, rossz közérzet kísérheti. Viszont a magnézium nagyszerű izomlazító egyben, tehát érdemes a nyugtató hatása miatt a bevételt estére programozni. Ismétlem, nem evés után.

Figyelem, a C-vitamin szedése, ha lehet, ne estére essen az esetleges alkohol-fogyasztás esedékessége miatt. Serkenti ugyanis az alkohol-dehidrogenáz enzimet, magyarul nem tudsz berúgni. Érdemesebb ezért a bevételét hajnalra halasztani, akkor legalább a hozzá bevett magnézium kíséretében még a túl sok gyomorsavat is megköti, ami előfordulhat egyeseknél a túlzott alkohol fogyasztását követően.

Ha mégis a reggeli órák mellett döntünk a bevételt illetően, vigyázat, ne forró teával, az azonnal elöli a vitaminok nagy részét. De ne is kávéval, pláne ha forró, mert a koffein azonnal kiüríti azt a szervezetből, ha még a forróság miatt életben is maradt annak egy kis hányada.

A kalcium bevétele nem javasolt oxálsav tartalmú ételekkel egyidőben, mert így nem szívódik föl belőle semmi (spenót, brokkoli). Kávéval, teával, kakaóval sem szabad lenyelni, csokit egyáltalán nem ajánlatos enni hozzá. De még teljes kiőrlésű gabonakenyeret sem. Viszont D-vitamint igen, ami segíti a kalcium beépülését csontjainkba.

Vigyázat, ne nyári hónapokban gondoljunk erre, óvakodjunk ilyenkor a D-vitamin rendszeres fogyasztásától. Napsugárzás hatására amúgy is termelődik a bőrben elegendő belőle, könnyen túladagolhatjuk. Ami nagyon nem ajánlatos a zsírban oldódó vitaminok esetében.

A B-vitaminok annyira fontosak sok szempontból, teljesen elhanyagoljuk őket, ez helytelen. Pedig kell sok belőle, még stresszoldónak is javallják. De vigyázat, az a verejtékmirigyekkel is kiválasztódik, ilyenkor kellemetlen szagú lesz az amúgy se illatos izzadtság, ne sportolás előtt vegyük be.

Ez még sima ügy lenne, de általában komplex formában árulják, tehát sok egyéb vitamin és ásványi anyag kíséretében, ilyenkor ügyeljünk a többi összetevőre is, amiket ismétlem, nem mindegy, mivel társítunk.

Olaj alapú (pl. halolaj) és multivitamin készítmények nagy étkezés után javasoltak a bevételre, mert éhgyomorra az olaj különben émelygést okozhat. De figyeljünk arra is, ne legyen nagy magnézium-tartalma az előbb említett multivitaminnak, mert az megint csak megköti a korábban említett létfontosságú gyomorsavat.

Így talán az émelygést elkerülhetjük, de az étel emésztetlenül próbál továbbhaladni, így még székrekedést is okozhat később. Másoknál viszont ez hasmenéssel járhat, ami pedig fokozottabb ásványi anyag szedését indokolhatja.

Ásványi anyag tartalmú komplex készítmények esetén arra vigyázzunk, ne legyen túl magas a vastartalma, mert bizony újfent erős székrekedést okozhat és amúgy se szívódik föl abból szinte semmi (1%), tehát szedése szinte teljesen értelmetlen.

Gyomorfájás, gyomorgörcs, bélgörcs, hányinger, hányás is gyakori kísérő tünet lehet, ráadásul, de aggodalomra semmi ok, a szer elhagyásával minden panasz megszűnik.

| táplálékkiegészítő, multivitamin
2017-07-31 11:19:05
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop