Táplálékkiegészítők: tüdőrákot okozhatnak

A B6- és B12-vitamintartalmú táplálékkiegészítőket rendszeresen és nagy mennyiségben szedő férfiaknál, különösen a dohányzóknál, fokozottabb a tüdőrák kockázata az Ohió State University kutatói szerint, melyet a Journal of Clinical Oncology című folyóirat közöltek.

B6 vitamin, B12 vitamin, táplálékkiegészítő, férfi, dohányzás, tüdőrák | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A B6- és B12-vitaminok kedvező hatásai közé sorolják, hogy növelik az energiát és javítják az anyagcserét, továbbá széles körben úgy tartják róluk, hogy csökkentik a rák kialakulásának kockázatát. A most közölt eredmények szerint azonban nagy mennyiségben fogyasztva ezek az étrendkiegészítők éppen ellenkező hatással bírnak.

Azoknál a férfiaknál, akik tíz éven át nagy mennyiségben fogyasztottak táplálékkiegészítőket, elsősorban B6- és B12-vitamint, jelentősen megnövekedett a tüdőrák kialakulásának kockázata, nagyjából kétszeresére, dohányosoknál három-négyszeresére. Nőknél ezt nem tapasztalták.

A kutatók több mint 77 ezer amerikai páciens egészségi állapotát követték figyelemmel több mint egy évtizeden át.

Férfiak esetében a B6-vitamin ajánlott napi beviteli mennyisége mindössze nagyjából 1,5 milligramm, míg a B12-vitaminból kevesebb, mint 2,5 mikrogramm. A tablettaformában kapható étrendkiegészítők esetében egy dózis akár 5000 mikrogramm is lehet, ami jóval több a naponta ajánlott mennyiségnél. A táplálékkiegészítők szedése helyett a szakemberek hús, csicseriborsó és vitaminnal dúsított gabonatermékek fogyasztását javasolják.

| B6 vitamin, b12 vitamin, táplálékkiegészítő, férfi, dohányzás, tüdőrák
2017-08-30 23:17:09
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop