Bár a vitaminok nem töltik fel a szervezetet energiával, az anyagcsere szempontjából rendkívül fontosak. Egyenletes vitaminbevitel mellett fittnek és vállalkozó kedvűnek érezzük magunkat, míg ellenkező esetben fáradtak, kedvetlenek vagyunk, sőt könnyen megbetegedhetünk.
A gyümölcsök és a zöldségfélék értékes vitaminraktárak, ha megfelelően tároljuk és kíméletesen készítjük el az ételt. Vitaminok nélkül sejtjeink kiszáradnának, akár a virágok, ha nem jutnak vízhez.
Nem előzi meg a szív- és érrendszeri betegségeket a havonkénti magas dózisú D-vitaminpótlás - derítették ki új-zélandi kutatás egy nagy létszámú kutatásban, amelynek eredményeit a JAMA Cardiology orvostudományi folyóiratban ismertették.
A táplálkozás nélkülözhetetlen elemei a vitaminok. Ezek olyan szerves vegyületek, melyeket a szervezet nem képes szükségletének megfelelően elkészíteni, ezért hiányuk törvényszerűen hiánybetegségeket okoz.
A Melbourne-i Monash Egyetem kutatóinak a világon elsőként sikerült kimutatniuk, hogy az erjeszthető rostban dús étrend megakadályozza a cukorbetegség kialakulását egereknél, melyek táplálékukra szórt por formájában kapták a rostot. Már tervezik a humán teszteket is.